Informatie over water energie
Er zijn verschillende manieren om duurzame energie op te wekken. Een voorbeeld hiervan is het opwekken van duurzame energie doormiddel van water. Dit is een erg goede manier om duurzame energie op te wekken, maar er wordt nog niet super veel gebruik gemaakt van deze methode. Er is dan ook niet super veel bekend over het opwekken van duurzame energie met water. Ik heb daarom besloten om dit artikel te schrijven. In dit artikel kan je namelijk van alles over water energie lezen. Lees dus snel verder als je hier meer over wil weten!
Algemene informatie over water energie
Water energie wordt opgewekt doormiddel van waterkracht. Wanneer water naar beneden stroomt brengt dit namelijk een bepaalde kracht mee. Deze kracht wordt ook wel waterkracht genoemd. Wanneer deze waterkracht wordt opgevangen kan dit worden omgezet in energie (bijvoorbeeld elektriciteit).
Water is trouwens een duurzame energiebron. Bij het opwekken van energie doormiddel van waterkracht komen namelijk geen schadelijke stoffen vrij. Alle energie die doormiddel van waterkracht wordt opgewekt is dus groene energie. Waterkracht is ook nog eens een energiebron die nooit op kan raken. Water energie kan daarom ook een belangrijke rol gaan spelen in het oplossen van het wereldwijde klimaat probleem.
Het opwekken van water energie in de zee
Het is overigens ook mogelijk om energie op te wekken met de golven van de zee. Deze golven hebben namelijk ook een bepaalde kracht. Er wordt alleen nog niet heel veel gebruik gemaakt van de technieken om golven om te zetten in energie. Er komt ook bij het verschuiven van eb naar vloed energie vrij. Er zijn ook instrumenten die gebruikt kunnen worden om tijdens de overgang eb naar vloed energie op te wekken.
De geschiedenis van water energie
De mens maakt al ontzettend lang gebruik van waterkracht en water energie. Zo werd er al vanaf ongeveer 300 jaar voor Christus gebruikt gemaakt van waterkracht door de oude Egyptenaren. De oude Egyptenaren gebruiken waterkracht namelijk bij de irrigatie van de gewassen die ze verbouwden.
Waterkracht werd later veel gebruikt bij het bewerkten van bepaalde grondstoffen zoals graan en hout. Dit hoefde dus niet meer met de hand gedaan worden waardoor er ontzettend veel arbeidsuren bespaard werden.
Toen de stoommachine werd uitgevonden en fossiele brandstoffen ontdekt werden nam de populariteit van water energie echter in enige mate af.
De toekomst van water energie
Water energie heeft waarschijnlijk een zeer veel belovende toekomst. Het wordt namelijk steeds duidelijker dat we moeten gaan overschakelen op het gebruiken van duurzame energie bronnen. Het klimaat is namelijk heel erg beschadigd omdat er al jaren zeer intensief gebruik wordt gemaakt van energiebronnen die niet duurzaam zijn.
Water energie is een goede oplossing van het wereldwijde klimaatprobleem. Bij het opwekken van water energie komen namelijk helemaal geen stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Water is ook nog eens een onuitputtelijke energiebron. Het gebruik van water energie heeft dus vele voordelen!
Ik denk daarom persoonlijk ook dat water energie nog een stuk belangrijker gaat worden in de toekomst. Er wordt tegenwoordig namelijk ook al ontzettend veel geld geïnvesteerd in water energie. Hierdoor wordt het rendement van waterkrachtcentrales nog hoger waardoor er nog meer water energie opgevangen kan worden.
Hoe wordt water energie eigenlijk opgewekt?
Het opwekken van water energie lijkt eigenlijk best veel op het opwekken van windenergie. Bij het opwekken van water energie wordt de waterkracht die stromend water met zich mee brengt namelijk gebruikt om een waterturbine te laten draaien. Deze waterturbine is gekoppeld aan een generator waardoor er vervolgens energie wordt opgewekt. Een generator werkt een beetje hetzelfde als een fietsdynamo.
In de video die hieronder is te vinden kan je trouwens ook zien hoe het opwekken van water energie werkt. Deze video is overigens wel in het Engels.
Water energie in Nederland
Er wordt momenteel in Nederland niet heel veel water energie opgewekt. Nederland heeft toch op dit moment 4 waterkrachtcentrales. Dit zijn namelijk de Hagestein, Linne, Maurik en Alphen/Lith waterkrachtcentrales. Deze 4 waterkrachtcentrales wekken echter maar een klein deel van de totale energiehoeveelheid in Nederland op. Water energie speelt op het moment dus nog niet zo’n ontzettend grote rol hier in Nederland.
Ik denk echter wel dat de hoeveelheid energie die doormiddel van water wordt opgewekt steeds hoger gaat worden in Nederland. In Nederland is namelijk nog voldoende ruimte voor verbetering op het gebied van het opwekken van waterenergie.
Voordelen van water energie
Water energie is een vorm van energie die vele voordelen heeft. Ik heb daarom hieronder een aantal van deze voordelen op een rijtje gezet.
- Stuwdammen helpen ook bij het voorkomen van overstromingen.
- Waterenergie is een duurzame vorm van energie. Dit houdt in dat er geen schadelijke stoffen vrij komen bij het opwekken van water energie.
- Waterkrachtcentrales gaan ontzettend lang mee. De meeste waterkrachtcentrales gaan namelijk ongeveer 75(!) jaar mee.
- Er is bijna overal ter wereld wel stromend water te vinden. Water energie is daarom een energie soort die op veel plekken ter wereld kan worden opgewekt.
- Het water op aarde kan nooit opraken. Water is dus een oneindige energiebron.
- Waterkrachtcentrales hebben relatief lage onderhoudskosten.
Nadelen van water energie
Er zijn echter ook een nadelen bij het opwekken van water energie. Ik heb hieronder daarom ook een aantal nadelen van het opwekken van water energie op een rijtje gezet.
- Er zijn stuwdammen nodig voor het opwekken van water energie. Deze stuwdammen zorgen voor een verandering in het ecosysteem van de desbetreffende rivier. Stuwdammen hebben bijvoorbeeld vaak een negatief effect op de vissen en andere organismes zoals rivierdiertjes en waterplanten die in rivieren voorkomen.
- Water energie wordt vaak doormiddel van stuwdammen opgewekt. Stuwdammen zijn zeer stevige en solide bouwwerken. De kans dat een dam breekt is dus zeer klein. Wanneer een dam wel scheurt of doorbreekt kan dit echter wel ontzettend grote gevolgen hebben. Er komen dan namelijk opeens duizenden liters water vrij die ontzettend veel kracht met zich mee brengen. Dit kan grote schades opleveren, zeker wanneer er mensen onderaan de dam wonen.
- Stuwdammen zijn zeer grote bouwwerken. Het duurt dan ook best lang om een stuwdam te bouwen, en dit is ook vrij prijzig. Er is overigens ook veel ruimte nodig voor het bouwen van een stuwdam.
Zelf water energie opwekken
Het is best moeilijk om zelf water energie op te wekken. Je hebt hier namelijk vaak grote bouwwerken zoals een waterkrachtcentrale voor nodig. Het is dus eigenlijk niet echt mogelijk om als particulier zelf water energie op te wekken die je vervolgens zelf kan verbruiken.
Als je toch zelf duurzame energie wil opwekken die je vervolgens kan verbruiken raad ik je aan om zonnepanelen aan te schaffen. Het is op kleine schaal namelijk een stuk goedkoper om zonne-energie op te wekken in plaats waterenergie.
Investeren in water energie
Het is mogelijk om te investeren in water energie. Op deze manier kan je bijdragen aan een beter en schoner milieu, en je kan hier ook nog eens een leuk zakcentje aan verdienen.
Waterkrachtcentrales zijn namelijk ontzettend duur om te bouwen. Het is dus soms mogelijk voor particulieren om te investeren in de opbouw van een waterkrachtcentrale. Je wordt dan als het ware eigenaar van een klein stukje van de waterkrachtcentrale. Je krijgt hier vervolgens elk jaar dividend voor uitgekeerd.
Op deze manier kan je dus geld verdienen aan het investeren in water energie.
Voorbeelden van bekende dammen en waterkrachtcentrales
Waterenergie is maar verantwoordelijk van een klein deel van de totale hoeveelheid energie die wereldwijd wordt opgewekt. Zo is ongeveer 10% van alle energie die in de Europese Unie wordt opgewekt doormiddel van waterenergie. Er zijn toch al een aantal landen die een heel groot deel van hun energie uit water halen. Een paar voorbeelden hiervan zijn: Noorwegen, Brazilië, Canada, Venezuela, Zweden en China.
Deze grote hoeveelheden waterenergie worden opgewekt door grote stuwdammen en waterkrachtcentrales. Hieronder kan je een paar voorbeelden van deze bekende waterkrachtcentrales en stuwdammen vinden.
De Hoover Dam
De Hoover Dam is waarschijnlijk een van de allerbekendste dammen ter wereld. Deze dam ligt in Amerika op de grens tussen de staten Arizona en Nevada, en is in de Colorado rivier gebouwd. De Hoover Dam ligt trouwens maar 12 kilometer vanaf het plaatstje Boulder City. Deze dam wordt daarom ook wel eens de Boulder Dam genoemd. De Hoover Dam is echter een stuk bekender omdat deze dam op ongeveer 48 kilometer afstand van Las Vegas ligt.
De Hoover Dam werd overigens in eerste instantie gebouwd om overstromingen tegen te gaan, maar werd ook al snel gebruikt om energie op te wekken. Deze dam is ook al vrij oud. De bouw van de Hoover Dam begon namelijk op 20 april in 1920, en de dam was pas klaar op 1 maart in 1936. De Hoover Dam was destijds trouwens ook de allergrootste dam en waterkrachtcentrale ter wereld. De Hoover Dam is dan ook 221,4o meter hoog, en bestaat uit 3,33 miljoen kubieke meter beton.
Drieklovendam
De Drieklovendam ligt in China en is op dit moment de allergrootste dam en waterkrachtcentrale ter wereld. Deze dam ligt dan ook in de Jangtsekiang rivier. Dit is de tweede grootste rivier van de wereld. De Drieklovendam is overigens ongeveer 2,3 kilometer breed, en iets van 185 meter hoog. Hierdoor is dit dus de allergrootste dam ter wereld. De bouw van deze dam vond trouwens plaats tussen 1994 en 2006, maar de plannen om deze dam te bouwen ontstonden al rond 1920.
De Drieklovendam helpt trouwens ook bij het voorkomen van overstromingen, en bij het bevorderen van de scheepvaart.
Bij de bouw van de Drieklovendam kwamen overigens ook een aantal nadelen kijken. Er moesten namelijk ongeveer 1 miljoen mensen verhuizen omdat ze woonden op grond die nodig was bij het bouwen van de Drieklovendam.
Churchill Falls waterkrachtcentrale
De Churchill Falls waterkrachtcentrale is een waterkrachtcentrale die in Canada ligt. Deze waterkrachtcentrale ligt in de provincie Newfoundland en Labrador, en is gebouwd in de rivier Churchill. De rivier is overigens vernoemd naar Winston Churchill (dit is een oud premier van England).
De bouw van de Churchill Falls waterkracht centrale begon op 17 juli in 1967, en was klaar in 1974. Het bouwen van deze waterkrachtcentrale heeft dus zeven jaar geduurd. De Churchill Falls waterkrachtcentrale is trouwens 1065 meter lang, en 315 meter hoog. Hierdoor is dit de 2e grootste waterkrachtcentrale van Canada.
Itaipu dam
De Itaipu dam is een stuwdam die op de grens van Brazilië en Paraguay ligt. De bouw van deze dam begon in het jaar 1971, en was pas klaar in 1982. Deze stuwdam is overigens ongeveer 7,7 kilometer breed en bijna 200 meter hoog (196 meter om precies te zijn). Hierdoor is dit de tweede grootste dam ter wereld, na de Drieklovendam uit China.
Aswandam
De Aswandam is aangelegd om overstromingen van de Nijl te voorkomen. Voordat deze dam er was overstroomde de Nijl namelijk iedere zomer. Dit leverde ontzettend veel schade op. Er zijn trouwens twee verschillende Aswandammen, namelijk de lage Aswandam en de hoge Aswandam.
Lage Aswandam
De bouw van de lage Aswandam begon al in 1899, en werd afgerond in 1902. Deze dam was ongeveer 1900 meter lang, en 55 meter hoog. Dit was echter niet voldoende en de dam werd vervolgens nog twee keer verhoogd. Dit gebeurde tussen 1907 – 1912 en tussen 1929 – 1933. In 1946 overstroomde de lage Aswandam echter nog steeds. Hierdoor werd vervolgens ook nog eens de hoge Aswandam gebouwd.
Hoge Aswandam
De hoge Aswandam is ongeveer 7 kilometer verwijderd van de lage Aswandam. De plannen voor de bouw van de hoge Aswandam ontstonden eigenlijk gelijk na de overstroming in 1946. De bouw van de hoge Aswandam begon echter pas in 1960 en duurde 10 jaar. Door de bouw van de hoge Aswandam moesten trouwens wel duizenden mensen verhuizen.
De hoge Aswandam is overigens ongeveer 3600 meter breed en iets van 110 meter hoog, en ligt dus in Egypte.
Grand Coulee dam
De Grand Coulee dam is een van de bekendste dammen van de Verenigde Staten. Deze dam ligt in Washington aan de rivier de Columbia. De bouw van de Grand Coulee dam begon op 16 juli in het jaar 1933, en dit bouwproject was klaar op 1 juni in 1942. Toen de Grand Coulee dam af was in 1942 was dit een tijdje de allergrootste dam van de wereld.
De dam werd vervolgens nog wel uitgebreid tussen 1967 en 1974. Na de uitbreiding is de Grand Coulee dam 1592 meter lang en 168 meter hoog.
De Grand Coulee dam werd trouwens in eerste instantie gebouwd voor irrigatie doeleinden en niet om energie op te wekken.
Sajano-Sjoesjenskaja waterkrachtcentrale
De Sajano-Sjoesjenskaja waterkrachtcentrale is een waterkrachtcentrale die in de rivier Jenisej staat. Dit is in het zuiden Rusland. de bouw van de Sajano-Sjoesjenskaja waterkrachtcentrale duurde van 1961 tot 1978. De Sajano-Sjoesjenskaja waterkrachtcentrale is overigens 1066 meter lang, en 245 meter hoog. Hierdoor is dit de 4e grootste waterkrachtcentrale van de wereld.