Tips om energie te besparen

By | mei 27, 2017

Ben je opzoek naar tips om energie te besparen? Lees dan snel verder!

Als je opzoek bent naar tips om energie te besparen ben je hier precies op de goede plek! Je kan in het artikel dat op deze pagina te vinden is namelijk allerlei goede tips vinden die te maken hebben met het besparen van energie. Ik raad je daarom aan om snel verder te lezen als je hier meer over wil weten!

Waarom is het belangrijk om energie te besparen?

Er zijn meerdere redenen waarom het heel erg belangrijk is om zo veel mogelijk energie proberen te besparen. Zo is het bijvoorbeeld goed voor de portemonnee om energie te besparen. Wanneer je energie bespaart verbruik je namelijk minder energie waardoor je energierekeningen uiteindelijk minder hoog zijn. Je kan dus veel geld overhouden door op je energieverbruik te gaan letten!

Het is echter ook heel erg belangrijk om energie te besparen om het milieu en het klimaat niet verder te beschadigen. Door energie te op te wekken en verbruiken warmt de aarde namelijk op. Dit heeft negatieve gevolgen op de leefbaarheid van de aarde. Zo gaan hierdoor bijvoorbeeld de poolkappen smelten waardoor de aarde in de toekomst waarschijnlijk bijna volledig onder water kan komen te staan.

Dit zijn twee van de belangrijkste redenen om energie te besparen.

Tips om energie te besparen binnenshuis

Er zijn ontzettend veel manieren om thuis energie te besparen. Ik heb daarom hieronder een overzicht gemaakt met een aantal tips om energie te besparen wanneer je thuis bent. Ik raad je dus zeker aan om deze tips toe te passen. Hierdoor kan je namelijk super gemakkelijk energie besparen, zonder dat je hier al te veel moeite voor hoeft te doen!

 

Energie besparen met douchen

Als je korter gaat douchen kan je ontzettend veel energie besparen. Je bespaart ook heel erg veel energie wanneer je de douche wat minder warm zet. Minder lang en minder warm te gaan douchen is een super makkelijke manier om minder energie te verbruiken. Je kan namelijk al veel energie besparen door een aantal minuutjes minder lang te douchen, of door de douche net iets minder warm te zetten.

Je kan er ook voorkiezen om de straal van de douche wat minder hard te zetten. Hierdoor komt er namelijk iets minder water uit de douchekop waardoor je ook energie bespaart.

 

Douchen of een bad nemen

Veel mensen vragen zich af wat nou eigenlijk minder energie kost, douchen óf het nemen van een bad. De meningen zijn hier ook vaak over verdeeld. Sommige mensen denken namelijk dat je minder energie gebruikt door een een bad te nemen, terwijl andere mensen juist beweren dat douchen minder energie kost.

Het is echter over het algemeen zo dat een douche nemen minder energie en water kost dan in bad gaan. Wanneer je in bad gaat verbruik je namelijk gemiddeld 150 – 200 liter water, en wanneer je gaat douchen verbruik je gemiddeld 20 – 90 liter water. Douchen is dus meestal voordeliger en energiezuiniger dan in bad gaan. Als je echter heel erg lang onder de douche staat kan het echter wel voordeliger zijn om in bad te gaan.

Conclusie: Door te douchen in plaats van in bad te gaan bespaar je over het algemeen energie. Als je echter van plan bent om heel erg lang te douchen kan je misschien er beter voor kiezen om het bad vol te laten lopen.

 

Kleding wassen

Wanneer je kleding gaat wassen kan je ook erg veel energie besparen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de was met een lage temperatuur te wassen. Je kan bijvoorbeeld was die je normaal op 40 graden Celsius zou wassen op 30 graden Celsius wassen.

Let ook altijd op het energie label van een wasmachine wanneer je een nieuwe wasmachine gaat aanschaffen. Sommige wasmachines zijn namelijk een stuk energiezuiniger dan concurreerde wasmachines. Door een zuinige wasmachine aan te schaffen kan je vooral op de lange termijn ontzettend veel energie besparen.

 

Woning goed isoleren

De woning waar je in woont isoleren is een hele goede manier om energie te besparen. Wanneer je in een goed geïsoleerde woning woont heb je namelijk aanzienlijk minder energie nodig. In een woning die goed is geïsoleerd wordt de warmte binnen vast gehouden terwijl de kou van buiten juist wordt geblokkeerd. Wanneer je een woning goed isoleert kan je dus veel stookkosten besparen.

Er zijn trouwens een aantal verschillende opties voor het isoleren van een woning. Een paar voorbeelden hiervan zijn: vloerisolatie, dakisolatie, geïsoleerd glas (dubbelglas), gevelisolatie en kruipruimte isolatie.

Als je meer wil weten over het isoleren van een woning raad ik je aan om het artikel dat ik hierover heb geschreven te lezen!

 

Energie besparen bij het koken

Het is ook zeker goed mogelijk om energie te besparen tijdens het koken. Ik heb daarom een aantal tips verzameld die je kan toepassen tijdens het koken om energie te besparen.

Mijn eerste tip is om nooit meer water aan de kook brengen dan je ook daadwerkelijk nodig hebt. Het kost namelijk veel energie om water te laten koken. Het is dus erg zonde om te veel water te koken. Zorg erg trouwens ook voor dat je altijd de deksel op de pannen houdt. Door een deksel wordt namelijk warmte vast gehouden, waardoor er uit eindelijk minder energie nodig is. Door de deksel op de pan te houden wordt het eten ook sneller gaat, aangezien er meer warmte wordt vast gehouden.

Een andere tip die je kan gebruiken om energie te besparen tijdens het koken is om de kookplaat al eventjes voor dat het eten klaar is uit te zetten. De pannen blijven namelijk nog even heet nadat de kookplaat uit is. Hierdoor blijft het eten dus nog even doorgaren zonder dat de kookplaat hiervoor aan hoeft te staan.

Je kan deze tip trouwens ook op de oven toepassen. Je kan een oven namelijk ook uitzetten net voordat het eten klaar is zodat dit nog even blijft door garen. De warmte van een oven blijft namelijk best lang in de oven hangen als je de oven niet open zet. Let er trouwens ook op dat je de oven nooit te lang laat voor verwarmen. De meeste ovens zijn namelijk vrij snel op temperatuur. Zorg er dus voor dat je altijd zo snel mogelijk de desbetreffende maaltijd in de oven zet wanneer deze is voorverwarmt. Door dit te doen kan je namelijk veel energie besparen. Je kan er trouwens ook voor kiezen om de oven na gebruik juist open te zetten. Hierdoor komt er namelijk veel warmte vrij. Als de oven openstaat kan je de verwarming dus even lager / uit zetten.

Mijn laatste tip voor het besparen van energie bij het koken is om altijd een kookpit / pan de gebruiken die passen bij de maaltijd die je klaar probeert te maken. Als je bijvoorbeeld alleen even snel een eitje wil koken kan je het beste de kleinste pan en kookpit die je hebt gebruiken. Deze combinatie gebruikt namelijk zo min mogelijk energie. Wanneer je wel zeer grote porties eten wil klaarmaken kan je wel gewoon een grote pan / kookpit gebruiken.

 

Lampen

Schaf LED-lampen of spaarlampen aan. Door alle gloeilampen te vervangen met LED-lampen of spaarlampen kan je namelijk veel energie besparen. LED-lampen en spaarlampen gebruiken namelijk aanzienlijk minder energie dan gloeilampen.  Spaarlampen en LED-lampen hebben overigens ook (gemiddeld) een langere levensduur dan gloeilampen.

 

Verwarming

Je kan natuurlijk ook altijd de thermostaat wat lager zetten waardoor de temperatuur van de desbetreffende woning lager wordt. Wanneer je de thermostaat gemiddeld 1,5 – 2 graden lager zet kan je al aardig wat energie besparen. Denk er trouwens ook altijd aan om de verwarming heel laag of uit te zetten wanneer je gaat slapen! Als je slaapt merk je namelijk toch vrij weinig van de kamertemperatuur dus een verarming die aan staat tijdens het slapen is vrijwel overbodig. Probeer de verwarming ook altijd uit te doen wanneer je uit huis gaat!

Zorg er ook voor dat je altijd alle ramen en deuren dicht zijn wanneer je de verwarming aanzet. Als je dit niet doet gaat alle warmte namelijk naar buiten waardoor de desbetreffende woning niet efficiënt opgewarmd kan worden. Hierdoor wordt heel erg veel energie verspilt. Bespaar dus energie door altijd alle ramen en deuren dicht te doen wanneer de verwarming aanstaat.

 

Stekkers uit het stopcontact verwijderen

Je kan veel energie besparen door stekkers van elektrische apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Een oplader gebruikt namelijk ook gewoon energie wanneer niks aan de oplader is aangesloten. Er zijn ook heel veel elektrische apparaten (zoals tv’s) waar lampjes branden, zelfs wanneer ze uitstaan. Dit kost ook voortdurend energie. Door de stekker van dit soort apparaten uit het stopcontact te verwijderen kan je dus veel energie besparen.

Verwijder dus alle stekkers uit het stopcontact wanneer je lang weg bent van huis (bijvoorbeeld als je op vakantie gaat).

 

Energie besparen met autorijden

Autorijden is iets dat ontzettend veel energie kost. Er zijn echter een aantal manieren om het energiegebruik tijdens het autorijden te verlagen. Je kan deze tips dus toepassen om energie te besparen tijdens het autorijden.

 

Carpoolen

Je kan ontzettend veel energie besparen tijdens het autorijden door te carpoolen. Carpoolen houdt namelijk in dat je samen met andere mensen in de auto (mee)rijdt die naar dezelfde bestemming als jou moeten. Hierdoor bespaar je veel energie omdat er anders meerdere auto’s naar dezelfde bestemming zouden rijden. Wanneer je gaat carpoolen is er echter maar één auto nodig. Je deelt dus eigenlijk samen het energie verbruik van de auto.

Het is dus super goed voor energie besparing om bijvoorbeeld met je collega’s te gaan carpoolen. Je bespaart trouwens ook geld wanneer je gaat carpoolen. Er is hier namelijk minder brandstof voor nodig dan wanneer iedereen met zijn eigen auto naar bijvoorbeeld werk rijdt.

 

Vroegtijdig schakelen

Het is goed mogelijk om veel energie te besparen tijdens het autorijden door op tijd te schakelen. Wanneer de motor van een auto meer toeren maakt wordt er namelijk meer energie verbruikt. Er wordt over het algemeen aangeraden om rond de 2000 toeren te door te schakelen naar de volgende versnelling.

Op tijd schakelen is trouwens niet alleen goed voor het milieu, het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Door op tijd te schakelen verbruik je namelijk minder veel brandstof. Je hoeft dus ook minder vaak te tanken, waardoor je geld bespaart.

 

Zuinige auto kopen

Je kan ontzettend veel energie besparen door een zuinige auto aan te schaffen. Zeker wanneer je een oude auto hebt. Er zijn tegenwoordig namelijk auto’s die ontzettend zuinig rijden. Dit houdt in dat deze auto’s heel erg weinig brandstof nodig hebben om veel kilometers af te legen. Door het aanschaffen van een zuinige auto kan je dus zeker veel energie besparen.

Een paar voorbeelden van zuinige auto’s zijn: de Toyota Prius, de Toyota Yaris, de Ford Mondeo, de Peugeot 208, de Citroën C4 Cactus.

 

Rijdt niet onnodig met de ramen open

Wanneer de ramen van een auto openstaan wordt een auto minder gestroomlijnd. Hierdoor heeft de auto dus meer energie nodig om zich voort te bewegen. Door de ramen dicht te houden kan je dus energie besparen.

 

Alternatieve vervoersmiddelen in plaats van de auto gebruiken

De auto is een vervoersmiddel dat ontzettend veel voordelen heeft. Het is echter jammer genoeg ook wel een van de meest energie verbruikende vervoersmiddelen die er is. Soms kan je dus het meeste energie besparen door de auto te laten staan. Neem bijvoorbeeld vaker de fiets, of neem vaker het openbaar vervoer. Door dit regelmatig te doen bespaar je namelijk super veel energie!

 

In een elektrische auto rijden

Er bestaan tegenwoordig ook elektrische auto’s. Door een elektrische auto te rijden bespaar je alleen niet perse energie. Ik wil je echter toch aanraden om na te denken over het aanschaffen van een elektrische auto. Een elektrische auto verbruikt namelijk vaak wel duurzame energie. Dit houdt in dat de energie die hiervoor wordt gebruikt schone energie is. Een elektrische auto heeft ook helemaal geen CO2-uitstoot. Het maakt dus eigenlijk ook helemaal niet zo veel uit hoeveel energie je verbruikt wanneer je in een elektrische auto rijdt.

 

Energie besparen door zelf energie op te wekken

Door de komst van zonnepanelen is het mogelijk om tegenwoordig als particulier mogelijk zelf energie op te wekken die je vervolgens ook zelf kan verbruiken. Op deze manier kan je dus zelfvoorzienend worden op het gebied van energie, waardoor je minder afhankelijk wordt van bedrijven die energie leveren. Je kan op den duur ook geld besparen door te investeren in zonnepanelen.

Wanneer je niet alle energie verbruik die je zelf opwekt kan je deze overtollige energie trouwens ook nog verkopen. Als je dus meer energie opwekt dan dat je verbruikt kan je zelfs geld verdienen met het opwekken van je eigen energie doormiddel van zonnepanelen. Ik raad je dus zeker aan om even te bekijken wat in jouw situatie de mogelijkheden zijn op het gebied van het aanschaffen van zonnepanelen!

Voor meer informatie over het aanschaffen kan je even een kijkje nemen op www.zonnemarkt.nl.

 

Energie besparen door voeding aan te passen

Voor het produceren van bepaalde voedingsmiddelen wordt ontzettend veel energie gebruikt. Zo gebruikt bijvoorbeeld de vleesindustrie ontzettend veel energie. De productie van slechts 1 pond vlees kost bijvoorbeeld al ongeveer 11000(!) liter water. Dit water wordt voornamelijk gebruikt bij het kweken van het voedsel dat de dieren hun gehele leven consumeren voordat ze geslacht worden. Er wordt verder ook nog eens heel erg veel energie verbruikt bij het gereed maken van het vlees voor de verkoop, en bij het transport van het vlees om het in de winkels te krijgen. De vlees industrie heeft daardoor een zeer negatief effect op het klimaat en het energieverbruik van de wereld. Ik wil je daarom ook aanraden om in elk geval te proberen om wat minder vlees te gaan eten. Hierdoor kan namelijk ontzettend veel energie worden bespaard. Er bestaan overigens gelukkig ook een hele hoop lekkere en gezonde maaltijden zonder vlees. Ik raad je dus zeker aan om zo nu en dan eens zonder vlees te koken.

Sommige diëtisten beweren trouwens ook dat het helemaal niet zo heel erg gezond is om super vaak vlees te eten.

Je kan er ook op letten om geen producten meer te kopen die in overbodig veel plastic zijn verpakt. Sommige producten (met name voeding) worden in overbodig veel plastic verpakt. Het kost allemaal energie om dit plastic te maken, en vervolgens na het gebruik hiervan weer te verwerken. Je bespaart dus energie wanneer je producten aanschaft waar niet veel plastic voor gebruikt is. Let hier dus eens op wanneer je in de supermarkt bent!

 

Energie besparen met het aanschaffen van duurzame producten.

Het is ook mogelijk om energie te besparen door producten aan te schaffen die duurzaam zijn. Duurzame producten zijn producten die lang mee gaan, en waarbij er geen energie is verspilt tijdens het productieproces.

Elk product dat je koopt kost namelijk een bepaalde hoeveelheid energie om te produceren. Het is daarom slimmer om producten aan te schaffen die een lange levensduur hebben. Hierdoor kan je namelijk langer gebruik maken van een bepaald product totdat deze vervangen moet worden, waardoor je uiteindelijk energie én grondstoffen bespaart.

Voorbeeld: Alle waterkokers die geproduceerd worden kosten ongeveer dezelfde hoeveelheid energie tijdens de productie. Het is daarom veel handiger om een (duurdere) waterkoker aan te schaffen die langer mee gaat. Stel je namelijk voor dat je 2 verschillende soorten waterkokers hebt, namelijk waterkoker A en waterkoker B. Waterkoker A gaat gemiddeld 2 jaar mee voordat deze aan vervanging toe is. Waterkoker B gaat echter 6 jaar mee. In deze situatie moet je waterkoker A dus een stuk vaker vervangen dan waterkoker B. Hierdoor moeten er veel meer waterkokers geproduceerd worden, en dit kost allemaal veel energie. Het is daarom beter voor het milieu, én voor je portemonnee om een waterkoker aan te schaffen die langer mee gaat dan de concurrerende waterkokers. Hiermee kan je op de lange termijn namelijk energie besparen.

Let trouwens bij aanschaf van een nieuw elektrisch apparaat ook altijd op het verbruik hiervan. Er bestaan bijvoorbeeld vaatwasmachines die veel minder energie gebruiken dan concurrerende vaatwasmachines.

Afval scheiden om energie te besparen

Je kan ook energie besparen door je afval te scheiden. Door afval te scheiden bespaar je grondstoffen en energie. Wanneer je afval scheidt kan je dit afval namelijk makkelijker verwerken. De meeste soorten afval zoals oud papier, plastic en GFT-afval kunnen bijvoorbeeld gerecycled worden. Dit houdt in dat deze materialen kunnen worden hergebruikt voor nieuwe producten.

Restafval kan overigens niet gerecycled worden. Restafval wordt namelijk verbrand. Dit verbranden van restafval kost energie, en er komen ook stoffen bij vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Het is daarom nog belangrijker om afval goed te scheiden. Hierdoor blijft er namelijk minder restafval over, waardoor er minder restafval verbrand hoeft te worden en er dus ook minder schadelijke stoffen vrij komen, en er energie bespaard kan worden.

Bij het scheiden van afval worden overigens een aantal verschillende soorten afval van elkaar gescheiden. Zo hoor je eigenlijk plastic, GFT-afval, (oud) papier, glas, chemisch afval en restafval van elkaar te scheiden.

Hieronder kan je een aantal voorbeelden vinden van alle verschillende soorten afval.

Plastic

Onder plastic afval valt eigenlijk al het afval dat overwegend uit plastic bestaat. En dit is bij nogal veel afval zo. Plastic is namelijk een kunststof die ontzettend veel /vaak wordt gebruikt. Er zijn daarom ook veel voorbeelden van plastic afval. Hieronder kan je een aantal voorbeelden van plastic afval vinden zodat je een beetje een beter beeld kunt krijgen over wat voor soort afval allemaal onder plastic afval hoort.

Een paar voorbeelden van plastic afval zijn: plastic flessen, verpakkingen van eten, kapotte knijpers en alles wat verder ook volledig van plastic is gemaakt.

 

GFT-afval

GFT-afval staat voor groente, fruit en tuin afval. Dit is dus allemaal biologisch afval dat na een tijdje gaat ontbinden. GFT-afval kan overigens voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Van GFT-afval kan je namelijk bijvoorbeeld compost maken. GFT-afval kan ook gebruikt worden voor het opwekken van bio energie.

Er zijn een aantal verschillende dingen die bij het GFT-afval horen. Een paar voorbeelden hiervan zijn: bladeren, schillen van aardappels, groente en fruit, notendoppen en pindaschillen, gemaaid gras en ander tuinafval en (de resten van) brood vlees en vis.

 

Papier en karton

Het is ook belangrijk dat je al het papier en karton dat je wil weg gooien scheidt van de rest van je afval. Papier en karton kunnen namelijk super makkelijk worden gerecycled. Hierdoor kan je dus ontzettend veel energie besparen, er hoeven bijvoorbeeld geen extra  bomen gekapt te worden om nieuw papier en karton te produceren wanneer je papier en karton van het overige afval scheidt.

 

Glas

Wanneer je bezig bent met het scheiden van afval moet je natuurlijk ook al het glas apart houden. Glas kan namelijk net als papier en karton heel erg goed recycleren. Door glas te recyclen worden dan ook heel veel grondstoffen en energie bespaard.

In 1967 werd in Nederland trouwens de aller eerste glasbak geplaatst. Hierdoor kreeg het scheiden van glas een enorme boost, en gingen veel mensen zich hier mee bezig houden.

 

Chemisch afval

Het is ook heel erg belangrijk dat chemisch afval goed gescheiden wordt van andere afvalsoorten. In chemisch afval komen namelijk veel schadelijk stoffen voor. Het is dus enorm belangrijk dat chemisch afval goed wordt verwerkt, zodat dit niet zomaar in het ecosysteem terecht komt.

Er wordt bij chemisch afval trouwens vaak onderscheidt gemaakt tussen klein chemisch afval en groot chemisch afval. Dit heeft eigenlijk alleen maar te maken met de hoeveelheden van het chemische afval. Onder klein chemisch afval valt namelijk al het chemische afval dat een normaal huishouden produceert. Groot chemisch afval wordt eigenlijk alleen maar door grote bedrijven geproduceerd.

Er zijn trouwens een aantal verschillende plekken waar je klein chemisch afval (kca) kan inleveren. Op de website van de Rijksoverheid kan je meer lezen over de inleverpunten in Nederland voor klein chemisch afval.

Ik heb hier even een aantal voorbeelden van chemisch afval op een rijtje gezet: accu’s, lijm, batterijen, lampen, benzine, verf, lampenolie, motorolie, zoutzuur, petroleum en medicijnen. Ik hoop dat je hierdoor een beter beeld hebt gekregen over wat voor soort afval allemaal onder chemisch afval valt.

 

Restafval

Al het afval dat niet onder een van de bovenstaande soorten afval hoort wordt gezien als restafval. Dit restafval wordt overigens verbrand omdat dit verder nergens anders meer voor gebruikt kan worden. Dit kost veel energie en geld, en het is ook nog eens slecht voor het milieu. Het is daarom ook zo belangrijk om al je afval zo goed mogelijk te scheiden. Hierdoor blijft namelijk zo min mogelijk restafval over. Restafval is dus eigenlijk al het overige afval

 

Voorbeelden van rest afval 

papier een laagje plastic,  chipszakken, foto’s, vuiligheid (bijvoorbeeld stof), verpakkingen en al het andere overige afval.

In Nederland wordt momenteel zo’n 50% van al het afval gescheiden. Dit is natuurlijk al best veel, maar er is ook nog veel ruimte voor verbetering. Het kost namelijk niet super veel moeite om afval te scheiden, maar door dit wel (structureel) te doen kan je veel energie besparen. Het is ook nog eens goed voor het milieu om afval zo veel mogelijk te scheiden. Ik wil je daarom proberen aan te sporen om (nog meer) afval te scheiden. Samen kunnen we er namelijk voor zorgen dat vrijwel 100% procent van al het afval in Nederland wordt gescheiden. Om dit te bereiken moet iedereen wel een steentje bijdragen.

 

Energie besparen door duurzaam en zorgvuldig met producten om te gaan

Je kan ook ontzettend veel energie besparen door zorgvuldig met producten om te gaan. Elk product kost namelijk energie om te produceren. Als je dus bijvoorbeeld elk jaar een nieuwe telefoon of computer koopt terwijl de oude nog prima werkt ben je dus eigenlijk bezig met het verspillen van energie. Wanneer je toch graag vaak nieuwe apparatuur aan wil schaffen raad ik je aan om je oude apparaten te verkopen of weg te geven. Hierdoor worden deze producten namelijk nog tweede hands gebruikt.

Denk hier ook aan bij het aanschaffen van nieuwe kleding. Veel mensen kopen namelijk elk jaar veel nieuwe kleding terwijl hun oude kleding nog prima past. Dit is eigenlijk erg zonde. De oude kleding eindigt daardoor namelijk vaak ergens onder in de kast, en wordt (vrijwel) nooit meer gedragen. Probeer dit te voorkomen door alleen maar nieuwe kleding te kopen als je dit ook echt daadwerkelijk nodig hebt.

Je kan er trouwens ook op gaan letten om alleen nog maar eten te kopen dat je ook daadwerkelijk opgaat eten. Veel mensen kopen namelijk veel eten dat ze uiteindelijk niet eens (helemaal) opeten voordat ze dit weg gooien. Dit is enorm zonde, want alle energie die gebruikt was om dit eten te produceren gaat zo als het ware verloren. Een goede manier om ervoor te zorgen dat je nooit te veel boodschappen koopt is door van te voren een boodschappenlijstje te maken. Door dit de doen denk je namelijk al na over wat je allemaal nodig hebt. Hierdoor wordt de kans dus kleiner dat je overbodig eten gaat kopen omdat deze niet op je boodschappenlijstje staan.

 

Tot slot

Je hebt in dit artikel allerlei informatie en tips kunnen vinden die je kan toepassen om energie te besparen. Ik hoop heel erg dat je deze tips ook daadwerkelijk gaat toepassen! Door energie te besparen help je namelijk mee aan het verbeteren van het leefklimaat op aarde, en je kan ook nog eens veel geld besparen.

Hopelijk ben je dus door dit artikel geïnspireerd geraakt om te beginnen met het besparen van energie!

 

Tips om energie te besparen afbeelding