Investeren groene energie

By | augustus 1, 2017

Wil je meer weten over investeren in groene energie? Lees dan snel verder!

Op deze pagina kan je allerlei informatie vinden over het investeren. Er zijn namelijk een hele hoop verschillende manieren om te investeren in groene energie. In dit artikel kan je allemaal informatie over deze verschillende manieren van investeren in groene energie lezen.

Ik hoop daarom ook dat ik je doormiddel van dit artikel een goed beeld kan geven over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van het investeren in groene energie.

Wat is groene energie eigenlijk precies?

Als je op dit artikel terecht bent gekomen is de kans groot dat je weet wat groene energie. Er zullen echter ook een aantal mensen zijn die dit artikel vinden terwijl ze nog niet weten wat groene energie nou eigenlijk precies is. Ik wil daarom ook nog even kort zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat groene energie is.

Als je wil weten wat groene energie is moet je eigenlijk eerst weten wat fossiele brandstoffen zijn. Fossiele brandstoffen zijn op dit moment namelijk verre weg de de aller belangrijkste energiebronnen voor de mensheid. Fossiele brandstoffen leveren op de dag van vandaag dan ook vrijwel alle energie die wereldwijd wordt geproduceerd. Dit is erg zonde! Bij het opwekken van energie doormiddel van fossiele brandstoffen komen namelijk allemaal schadelijke stoffen vrij, die een negatieve invloed op het klimaat hebben. De fossiele brandstoffen beginnen ook nog eens duurder te worden, omdat ze aan het opraken zijn. Hierdoor wordt het ook nog eens duurder om energie op te wekken met fossiele brandstoffen.

Fossiele brandstof is trouwens een verzamelnaam voor aardgas, aardolie en steenkool.

Ik hoop dat je inmiddels een beetje een beeld hebt gekregen over wat fossiele brandstoffen zijn. Ik wil daarom nu ook verder gaan met het bespreken van wat groene energie nou eigenlijk is. Groene energie is namelijk een duurzame vorm van energie. Dit houdt onder andere in, dat er tijdens het opwekken van groene energie géén schadelijke stoffen vrij komen. De energiebronnen die worden gebruikt bij het opwekken van groene energie kunnen ook nog eens nooit opraken! Voor het opwekken van groene energie wordt namelijk gebruik gemaakt van de wind, de zon en water. De energiebronnen die worden gebruikt om groene energie op te wekken zijn dus eigenlijk vrijwel oneindig.

Duurzame energie is dus een energievorm die eigenlijk helemaal geen nadelen heeft, terwijl het gebruik van fossiele brandstoffen als energiebron (zeker op de lange termijn) veel nadelen heeft. Het is daarom erg belangrijk dat er komende jaren op grote schaal de overstap gemaakt gaat worden van het gebruiken van energie die niet duurzaam is, naar het gebruiken van energie die wél duurzaam is! Om dit voor elkaar te krijgen moet er veel geld worden geïnvesteerd in groene energie.

Dit is dan ook de voornaamste reden dat ik dit artikel schrijf. Ik hoop namelijk dat je door dit artikel gaat inzien dat investeren in groene energie erg belangrijk is, en dat je hier ook nog eens een leuk zakcentje aan kan verdienen.

Investeren in groene energie door zelf duurzame energie op te wekken

De beste en meest directe manier om te investeren in groene energie is waarschijnlijk door het heft in eigen handen te nemen. Het is tegenwoordig namelijk goed mogelijk om volledig zelfstandig duurzame energie op te wekken. De beste manier om zelf groene energie op te wekken is waarschijnlijk door zonnepanelen aan te schaffen. Het opwekken van groene energie met zonnepanelen is namelijk relatief goedkoop wanneer je dit vergelijkt met het opwekken van groene energie doormiddel van de wind of water. Zonnepanelen nemen ook nog eens vrijwel geen ruimte in beslag. Zonnepanelen kunnen dus bijna overal wel geplaatst worden!

Hierdoor is het ook gewoon als particulier mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen, en deze vervolgens te gebruiken om duurzame energie op te wekken. De duurzame energie die je opwekt met de zonnepanelen kan je trouwens vervolgens verkopen, óf je kan ervoor kiezen om deze energie zelf te verbruiken. Op deze manier kan je dus de aanschafprijs van de zonnepanelen terug verdienen, en na een tijdje kan je zelfs winst gaan maken. Zo investeer je dus zelf in groene energie!

Houdt er trouwens wel rekening mee dat zonnepanelen meer opleveren wanneer zonnepanelen staan op een plek waar de zon veel schijnt. Het is daarom ook interessant om eens te kijken of het niet verstandiger is om zonnepanelen in een zonniger land te laten plaatsen wanneer je voornaamste doel is om winst te maken met deze zonnepanelen.

Als je meer wil weten over het opwekken van zonne-energie en de werking van zonnepanelen raad ik je aan om het artikel dat ik hierover heb geschreven te lezen! In dit artikel staat namelijk werkelijk alles dat je over zonnepanelen moet weten.

 

Investeren in groene bedrijven

Het is ook mogelijk om te investeren in groene energie, door te investeren in bedrijven die het opwekken van groene energie mogelijk maken, of op een andere manier betrokken zijn bij het creëren van een duurzamere wereld. Als je dit wil doen moet je wel eerst weten welke duurzame bedrijver er allemaal zijn. Ik heb daarom hieronder even een aantal duurzame bedrijven op een rijtje gezet. Zo kan je dus gemakkelijk zien welke (grote) bedrijven zich allemaal bezig houden met groene energie.

Tesla

Tesla is waarschijnlijk één van de meest bekende duurzame bedrijven van dit moment. De auto’s die Tesla produceert zijn namelijk volledig elektrisch, waardoor deze auto’s stukken duurzamer zijn dan de auto’s die door de concurrentie worden geproduceerd. De elektrische auto’s van Tesla hebben namelijk helemaal geen CO2-uitstoot. Tesla is dus een erg groen bedrijf.

Tesla werd trouwens in 2003 opgericht. Dit bedrijf bestaat dus nog niet heel erg lang. In deze korte tijd is het Tesla toch al gelukt om uit te groeien tot een enorm bedrijf, dat een hele grote bijdrage heeft aan het verhelpen van het klimaatprobleem. De kans is ook nog eens zeer groot dat Tesla alleen nog maar belangrijker gaat worden bij het verhelpen van het klimaat probleem. Tesla is namelijk een zeer vooruitstrevend bedrijf dat altijd probeert om zichzelf te verbeteren.

Tesla is overigens in 2010 een beursgenoteerd bedrijf. Het is dus mogelijk om te investeren in Tesla. Wanneer je in Tesla investeert help je zeker weten mee aan een duurzamere samenleving. Alle auto’s die rondrijden stoten namelijk ontzettend veel CO2 uit, wat ontzettend schadelijk voor het klimaat is. Tesla probeert deze CO2 uitstoot echter volledig terug te dringen.

 

Unilever

Dit Nederlandse bedrijf is de laatste jaren hard bezig om zo duurzaam mogelijk te worden, zodat de impact van Unilever op het milieu zo klein mogelijk wordt.

Zo is Unilever onder andere bezig met het terugdringen van het energiegebruik van hun kantoren. Er wordt ook geprobeerd om zoveel mogelijk duurzame energie te gebruiken. Unilever is ook bezig met het verminderen van het waterverbruik bij het produceren van hun producten.

Unilever probeert ook om zo min mogelijk grondstoffen te verspillen. Dit houdt onder andere in dat er geprobeerd wordt om de verpakkingen van hun producten zo minimaal mogelijk te houden. Er wordt bij Unilever ook veel aandacht besteed aan het recyclen van grondstoffen. Unilever is dus zeker een bedrijf dat probeert om zo duurzaam mogelijk te ondernemen.

 

Cisco Systems

Cisco Systems is een ICT bedrijf dat in 1984 werd opgericht. Dit bedrijf houdt zich tegenwoordig intensief bezig met het investeren in duurzame energie. Zo probeert Cisco Systems bijvoorbeeld ook om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan.  Op deze manier wil ook Cisco Systems een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het klimaatprobleem.

Cisco Systems is overigens sinds 1990 een beursgenoteerd bedrijf. Het is dus zeker mogelijk om te investeren Cisco Systems.

 

Apple

Ook Apple is een bedrijf dat duurzaamheid erg belangrijk vindt. Er wordt door Apple dan ook veel geld geïnvesteerd in (het gebruik van) groene energie. Zo is vrijwel 100% van alle energie die door Apple gebruikt wordt in al hun gebouwen wereldwijd afkomstig van een duurzame energiebron. Apple is dus echt een bedrijf dat probeert om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan.

Apple doet echter nog veel meer op het gebied van duurzame energie, en klimaatverbetering. Zo gaan er bijvoorbeeld geruchten dat Apple bezig is met het ontwikkelen van een elektrische auto. Apple gebruikt trouwens ook bijna alleen maar gerecycled papier en karton voor hun verpakkingen. Hierdoor hoeven er minder bomen omgekapt te worden. Apple probeert trouwens ook om zo min mogelijk plastic te gebruiken bij de verpakkingen voor hun producten. Vrijwel alle grondstoffen die worden gebruikt tijdens het productieproces van Apple producten zijn overigens ook makkelijk te recycleren.

Er zijn dus ontzettend veel dingen die Apple doet om zo duurzaam mogelijk te worden. Door in Apple te investeren draag je dus mee aan het duurzamer maken van de wereld!

 

Google

Google is ook een bedrijf dat probeert om zo duurzaam mogelijk te zijn. Er wordt bij Google dan ook eigenlijk alleen maar gebruik gemaakt van duurzame energie. Om dit te realiseren heeft Google ook heel erg veel geld geïnvesteerd in het opwekken van duurzame energie. Zo heeft Google al meer dan 20 (grote) projecten gefinancierd die te maken hebben met het opwekken dan duurzame energie. Een aantal voorbeelden hiervan is de bouw van grote windparken, en het plaatsen van zonnepanelen op gebouwen.

De duurzame energie die met deze projecten wordt opgewekt wordt voornamelijk gebruikt om de honderden kantoren en datacenters die Google heeft over de hele wereld te voorzien van duurzame energie. Zo staat er bijvoorbeeld ook een datacenter in Eemshaven in Groningen. Dit datacenter werkt ook vrijwel volledig op duurzame energie.

Google probeert dus zeker om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Door te investeren in Google draag je dus op een indirecte manier bij aan het creëren van een duurzamere wereld.

 

Facebook

Ook Facebook is een bedrijf dat probeert om zo duurzaam mogelijk te worden. Zo wordt er door Facebook onder andere flink geïnvesteerd in het opwekken van groene energie.

Facebook wil dan ook proberen om ervoor te zorgen dat vanaf 2018 ten minste 50% van alle energie die door Facebook wordt verbruikt op een duurzame manier wordt opgewekt. In 2015 was iets meer dan een kwart van alle energie die door Facebook wordt verbruikt afkomstig van een duurzame energiebron. Facebook is echter hard bezig om hun doelen op het gebied van het gebruik van duurzame energie te behalen. Zo werd er onlangs door Facebook een nieuw datacenter gebouwd in Texas (Amerika) dat volledig werkt op duurzame energie die wordt opgewekt door een windpark dat bij dit datacenter in de buurt staat.

Facebook is dus nog wel ver weg van een situatie waarin het bedrijf alleen maar energie gebruikt die op een duurzame manier is opgewekt. Dat betekent ook dat er nog veel ruimte voor verbetering op het gebied van duurzaamheid voor Facebook. Het bedrijf is in ieder geval al wel goed op weg om uiteindelijk volledig over te stappen op duurzame energie.

 

Koninklijke DSM

Koninklijke DSM is een Nederlands chemiebedrijf. Dit chemiebedrijf probeert om zo duurzaam mogelijk te ondernemen. Dit doet DSM onder andere door het energiegebruik van het productieproces voor hun producten zo laag mogelijk te houden.

De Koninklijke DSM probeert onder andere om energie te besparen door zonne-energie op te wekken. Op deze manier verminderd DSM de negatieve invloed die ze hebben op het milieu. De Koninklijke DSM kan dus eigenlijk ook wel worden gezien als een duurzaam bedrijf.

 

Van Lanschot

Van Lanschot is de aller oudste bank van Nederland, en is al sinds 1999 een beursgenoteerd bedrijf. Deze bank onderneemt op een zeer duurzame en integere manier. Zo investeert van Lanschot onder andere veel in het opwekken van duurzame energie.

Door aandelen van Van Lanschot te kopen help je dus eigenlijk mee aan een duurzamere wereld.

 

Investeren in grote duurzame projecten

Het is ook goed mogelijk om te investeren in groene energie door te investeren in grote projecten om duurzame energie op te wekken zoals de bouw van een waterkrachtcentrale, windturbine, zonnepark en een geothermische energiecentrale.

Door waterkracht centrales, windturbines,  geothermische energiecentrales, zonneparken en te bouwen kan namelijk op een hele grote schaal groene energie worden opgewekt. Het kost alleen wel heel erg veel geld om dit soort grote projecten voor het opwekken van groene energie te realiseren. Er wordt daarom vaak voor dit soort projecten gezocht naar (particuliere) investeerders.

Wanneer je investeert in grote projecten om duurzame energie op te wekken krijg je (jaarlijks) een deel van de winst van de verkoop van de opgewekte duurzame energie.

Duurzame banken

Er zijn wereldwijd een aantal banken die duurzaamheid hoog in hun vaandel hebben staan. Dit houdt onder andere in dat deze banken investeren in groene energie, en proberen zelf zo duurzaam mogelijk te zijn. Er wordt ook vaak nog gekeken naar de arbeidsrechten waarmee de bank werkt om te bepalen of een bank duurzaam is.

Door je geld bij een duurzame bank op de rekening te zetten, of door geld te lenen van een bank die duurzaam draag je indirect ook bij aan het investeren in groene energie.

Tegenwoordig zijn erg gelukkig veel banken die proberen om duurzamer te worden. Hieronder kan je meer informatie vinden over een paar van de duurzame banken die in Nederland actief zijn.

Triodos Bank

De Triodos Bank is waarschijnlijk niet de aller bekendste bank die in Nederland actief is. Deze bank is echter wel zeker weten een van de duurzaamste banken hier in Nederland! De Triodos Bank werd in 2009 dan ook uitgeroepen tot de aller duurzaamste bank ter wereld.

De Triodos Bank werd opgericht in 1980, en groeide al snel uit tot een van de duurzaamste banken van Nederland. Er zijn door de jaren heen ook steeds meer mensen klant van de Triodos Bank geworden. Zo waren er in 2014 ongeveer 65.000 mensen in Nederland die een klant waren van de Triodos Bank. Het vermogen van de Triodos Bank is sinds de oprichting ook vrijwel altijd gestegen. Deze bank ondergaat dus een gezonde groei.

De Triodos Bank wordt trouwens als een duurzame bank gezien, omdat de Triodos Bank uitsluitend in schone bedrijven investeert. Arbeidsrechten staan ook hoog in het vaandel bij de Triodos Bank.

 

ASN Bank

De ASN Bank is een andere bank die om zijn duurzaamheid bekend staat. Bij deze bank wordt er namelijk volledig gefocust op duurzaam en verantwoord beleggen. Zo wordt er door de ASN Bank bijvoorbeeld veel geïnvesteerd in duurzame energie.

De ASN Bank is trouwens in 1960 opgericht. Destijds heette de bank echter nog niet zo. Toen de ASN Bank werd opgericht heette deze bank namelijk de Stichting Algemene Spaarbank voor Nederland. De ASN Bank was namelijk aanvankelijk bedoeld om de werknemersspaarregeling op een verantwoorde manier uit te voeren.

In 1997 werd de ASN Bank echter een zelfstandige bank, en verkreeg toen ook een eigen bankvergunning. Het werd trouwens wel pas in 2009 mogelijk om (als particulier) een spaarrekening te openen bij de ASN Bank. Sinds 2009 zijn er al duizenden mensen die ook daadwerkelijk een rekening hebben geopend bij de ASN Bank.

De ASN Bank werd overigens in 2011 door de Consumentenbond uitgeroepen tot de meest klantvriendelijke bank van Nederland.

 

Van Lanschot

Van Lanschot is een bijzondere bank. Dit is namelijk de aller oudste bank van Nederland! Deze bank werd namelijk al in 1737 opgericht! Wat niet veel mensen over Van Lanschot weten, is dat dit ook een ontzettend duurzame bank is. Van Lanschot behoort zelfs tot de aller duurzaamste bedrijven ter wereld. Er wordt bij Van Lanschot namelijk op een erg integere en duurzame manier geïnvesteerd.

Van Lanschot is trouwens sinds 1999 een beursgenoteerd bedrijf. Het is dus mogelijk om aandelen van Van Lanschot te kopen.

 

Investeren in het isoleren van gebouwen

Wanneer je investeert in het isoleren van een gebouw help je misschien niet direct mee met het investeren in groene energie. Het investeren in het isoleren van bijvoorbeeld het huis waarin je woont is echter wel een hele duurzame investeren. Door te investeren in het isoleren van bijvoorbeeld een woning wordt er namelijk op de lange termijn minder energie gebruikt.

Hierdoor kan je trouwens niet alleen maar heel veel energie besparen. Je bespaart namelijk op de lange termijn ook heel veel geld door te investeren in het isoleren van een gebouw. Het investeren in het isoleren van een gebouw kan dus zeker wel gezien worden als duurzaam investeren, terwijl dit niet perse direct geld oplevert. Er wordt namelijk uiteindelijk wel heel veel geld en energie bespaart door te investeren in een goede isolering.

Als je trouwens meer wil weten over isoleren raad ik je aan om het artikel dat ik over isoleren heb geschreven te lezen. In dit artikel staat namelijk werkelijk alles dat met het isoleren van een gebouw te maken heeft.

 

 

Investeren groene energie afbeelding