Informatie over duurzaam leven
Wil je meer weten over duurzaam leven en wat dit precies in houdt? Dan ben je hier helemaal op de goede plek! Je kan in dit artikel namelijk werkelijk van alles lezen over duurzaam leven. Wanneer je dit artikel even doorleest weet je dus als het goed is direct veel meer over duurzaam leven, en hoe je zelf duurzamer kan gaan leven. Ik wil je daarom ook zeker aanraden om snel verder te lezen zodat je meer te weten kan komen over duurzaam leven! Een duurzame levensstijl heeft namelijk ontzettend veel voordelen.
Wat is duurzaam leven precies?
Om te weten wat duurzaam leven inhoud moet je eerst goed begrijpen wat duurzaamheid nou eigenlijk betekent. Ik ga nu daarom eerst zo goed mogelijk proberen uit te leggen wat de begrippen duurzaam en duurzaamheid inhouden.
De beste manier om een duurzame levensstijl te definiëren is waarschijnlijk als een bewuste levensstijl. Wanneer je duurzaam probeert te leven probeer je namelijk om zo weinig mogelijk energie te gebruiken, en het milieu en de aarde zo min mogelijk te belasten.
Wanneer je een duurzame levensstijl leeft probeer je dus eigenlijk te leven zonder andere mensen, dieren en / of planten op een negatieve manier te beïnvloeden. Als je duurzaam leeft ga je daarom ook zorgvuldig met energie en grondstoffen om. Je probeer dan dus ook om zo min mogelijk energie en producten te verspillen wanneer je zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Duurzaam wonen
Duurzaam wonen is een groot onderdeel van een duurzame levensstijl. Dit komt onder andere omdat de meeste mensen een groot deel van hun tijd thuis spenderen. Het is daarom ook erg belangrijk dat je de woning waarin je woont zo duurzaam mogelijk maakt. Er zijn overigens een aantal verschillende manieren om het gebouw waar je woont duurzamer te maken. Hieronder kan je meer informatie over deze verschillende methodes vinden.
Duurzame energie gebruiken
De makkelijkste manier om de woning waarin je woont duurzamer te maken is door alleen nog maar duurzame energie te gebruiken. Er zijn tegenwoordig namelijk veel energieleveranciers in Nederland actief die groene energie aanbieden.
Het is dus mogelijk om alleen nog maar energie te gebruiken die op een duurzame manier is opgewekt. Ik wil je dan ook zeker aanraden om dit te doen! Door alleen maar energie te gebruiken die op een duurzame manier is opgewekt help je namelijk mee aan het verbeteren van het klimaat op aarde.
Als je (thuis) duurzame energie wil gaan gebruiken kan je een energiecontract afsluiten bij een energieleverancier die groene energie aanbiedt.
Ecologisch huis
Als je zo duurzaam mogelijk wil leven moet je eigenlijk ook in een ecologisch huis gaan wonen. Bij de bouw van “normale” gebouwen worden namelijk (vaak) materialen gebruikt die niet erg duurzaam zijn. Tijdens het productieproces van een “normaal” gebouw wordt ook niet echt nauwkeurig gelet op de hoeveelheid energie die verbruikt wordt.
Bij de bouw van een ecologisch gebouw is dit allemaal veel beter geregeld. Wanneer er een ecologisch gebouw wordt gebouwd is de voornaamste prioriteit namelijk om een gebouw te bouwen dat zo min mogelijk negatieve invloed heeft op het ecosysteem van de aarde. Er worden daarom ook alleen maar materialen gebruikt die door de natuur kunnen worden afgebroken en verwerkt wanneer dit gebouw wordt gesloopt. Tijdens de bouw van een ecologisch gebouw wordt ook geprobeerd om zo min mogelijk energie te verbruiken.
Een ecologische woning is dus stukken duurzamer dan een “normale” woning! Ik wil je daarom ook zeker aanraden om in een ecologisch huis te gaan wonen.
Woning isoleren
Wanneer je in een duurzaam huis wil wonen is het ook erg belangrijk dat je de woning waarin je woont goed isoleert. Als je een woning goed isoleert zorg je er namelijk voor dat de warmte van binnen langer wordt vast gehouden, en de kou van buiten wordt juist beter tegen gehouden. Het kost dus minder energie om een woning te verwarmen wanneer deze goed is geïsoleerd. Het is daarom ook duurzaam om een woning te isoleren. Wanneer je een woning isoleert gaat je energieverbruik namelijk als het goed is naar beneden.
Door de woning waarin je woont te isoleren kan je ook (op de lange termijn) erg veel geld besparen. Wanneer je energieverbruik lager wordt worden je energierekeningen namelijk ook lager. Je bent dan dus minder geld kwijt aan energiekosten.
Ik wil je daarom ook zeker aanraden om de woning waar je in woont te isoleren. Door de woning waar je woont te isoleren ga je namelijk (als het goed is) direct duurzamer leven, en je kan ook nog eens veel geld besparen!
Zonnepanelen aanschaffen
Een andere goede manier om de woning waar je woont duurzamer te maken is door zonnepanelen aan te schaffen. Met zonnepanelen kan je namelijk vrij goedkoop zelf duurzame energie opwekken. De duurzame energie die je opwekt met zonnepanelen kan je vervolgens zelf binnenshuis gebruiken. Wanneer je zelf zonnepanelen neemt word je dus minder afhankelijk van (grote) energieleveranciers.
Het is trouwens zelfs mogelijk om geld te verdienen met zonnepanelen! Wanneer je meer energie opwekt met zonnepanelen dan dat je zelf daadwerkelijk gebruikt hou je namelijk energie over. Al de energie die overblijft kan je vervolgens verkopen. Het kan dus zelfs redelijk lucratief zijn om zonnepanelen aan te schaffen!
Wil je meer informatie over het aanschaffen van zonnepanelen? Neem dan eens een kijkje op www.zonnemarkt.nl!
Zonneboiler aanschaffen
Door een zonneboiler aan te schaffen kan je een stuk duurzamer gaan wonen. Een zonneboiler is namelijk in staat om al het warme water dat je thuis gebruikt op een duurzame manier te verwarmen. Het is ook onder andere mogelijk om een zonneboiler te gebruiken om de woning waarin je woont op een duurzame manier te verwarmen.
Dit gebeurd normaal vrijwel allemaal doormiddel van aardgas, terwijl een zonneboiler hiervoor gebruik maakt van de warmte van de zon. Een zonneboiler is daarom een stuk duurzamere manier om water te verwarmen dan bijvoorbeeld een CV-ketel is.
Wanneer je een zonneboiler aanschaft kan je op de lange termijn trouwens ook heel erg veel geld besparen!
Duurzame voeding consumeren
De voedingsindustrie is een industrie die ontzettend veel energie verbruikt, en ook nog eens heel schadelijk is voor het milieu. Zo is bijvoorbeeld het produceren van een stuk vlees ontzettend vervuilend. Er komen namelijk veel schadelijke stoffen vrij bij het proces om bijvoorbeeld een biefstukje in de supermarkt te krijgen. Dit proces kost ook nog eens ontzettend veel water en energie.
Ik wil je daarom aanraden om geen vlees meer te kopen dat door de bio-industrie is geproduceerd. De bio-industrie is namelijk een industrie die zeer schadelijk is voor het milieu. Zo gebruikt de bio-industrie bijvoorbeeld ontzettend veel water. Het kost bijvoorbeeld ongeveer 15.000(!) liter water om 1 kg rundvlees in de supermarkt te krijgen. Er wordt in de bio-industrie dus totaal niet duurzaam omgegaan met water. De bio-industrie is overigens ook nog eens verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de totale CO2-uitstoot ter wereld. Er zijn namelijk experts die schatten dat de vlees industrie verantwoordelijk is voor ongeveer 20% van alle broeikasgassen die worden uitgestoten! De bio-industrie is dus ook nog eens ontzettend vervuilend. Er wordt in de bio-industrie overigens ook nog eens erg slecht omgegaan met de dieren. De dieren krijgen namelijk minimale ruimte en worden eigelijk gewoon de hele dag lang vetgemest.
De bio-industrie is trouwens het onderdeel van de vleesindustrie waarin op zeer grote schaal vlees wordt geproduceerd voor zo min mogelijk geld.
Vlees dat op een biologische manier is geproduceerd is trouwens een goede vervanging voor vlees dat uit de bio-industrie afkomstig is. Op een biologische veehouderij wordt namelijk geprobeerd om het milieu zo min mogelijk te belasten. De dieren leven op een biologische veehouderij ook onder veel betere levensomstandigheden dan in de bio-industrie. Biologische vlees is dus stukke duurzamer dan vlees uit de bio-industrie!
Door duurzame voeding te consumeren kan je dus bijdragen aan een beter leefklimaat op aarde. Duurzame voeding wordt namelijk juist geproduceerd op een manier die zo min mogelijk energie kost, en verder (vrijwel) geen negatieve effecten heeft voor het leven op aarde. Zo wordt er bijvoorbeeld ook geprobeerd om zo min mogelijk plastic te gebruiken bij het produceren van duurzame voeding. Ik wil je daarom zeker aanmoedigen om proberen om duurzamer te gaan eten en drinken!
Een goede manier om duurzamer te eten is trouwens door op de keurmerken te letten die op voedingsproducten terug te vinden zijn. Op deze keurmerken staat namelijk vaak hoe duurzaam dat desbetreffende product is.
Zorg er overigens ook voor dat je nooit teveel eten en drinken koopt. Het is namelijk ontzettend zonde om eten en / of drinken te kopen en dit vervolgens weg te moeten gooien omdat dit niet is gebruikt. Ik wil je daarom ook aanraden om altijd een boodschappenlijstje te maken voordat je boodschappen gaat doen. Wanneer je een boodschappenlijstje gaat maken ga je namelijk al voordat je boodschappen gaat doen nadenken over wat je allemaal nodig hebt. Hierdoor wordt de kans op impulsaankopen verkleint, omdat je met een boodschappenlijst doelgericht opzoek gaat naar bepaalde producten. De kans wordt dus kleiner dat je iets koopt wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Door van te voren een boodschappenlijstje te maken voorkom je dus vaak dat je teveel producten koopt!
Let er trouwens ook op dat je nooit teveel eten klaar maakt. Als je niet al het eten opmaakt is dit namelijk ontzettend zonde. Ik wil je daarom ook aanraden om eten dat overblijft altijd in een bakje te bewaren zodat dit later alsnog gegeten kan worden. Door dit te doen wordt er namelijk nooit meer eten verspild.
Duurzame producten aanschaffen
Wanneer je zo duurzaam mogelijk probeert te leven moet je eigenlijk ook alleen nog maar producten aanschaffen die op een duurzame manier zijn geproduceerd. Er zijn namelijk erg veel producten die worden geproduceerd op een manier die zeer schadelijk is voor de aarde. Dit soort producten zijn dus totaal niet duurzaam. Als je zo duurzaam mogelijk probeert te leven moet je dit soort producten dus ook proberen te vermijden.
Ik wil je ook aanraden om producten te kopen die lang mee gaan. Ieder product kost namelijk energie en grondstoffen om te maken. Er zit echter vaak een hele hoop kwaliteitsverschil tussen concurrerende producten. Zo gaan duurdere producten over het algemeen een stuk langer mee dan goedkopere producten. Uiteindelijk is het dus vaak duurzamer om (duurdere) producten aan te schaffen die langer mee gaan. Wanneer je vaak het zelfde product op nieuw moet kopen worden er op de lange termijn namelijk grondstoffen en energie verbruikt. Ga dus voor kwaliteit over kwantiteit!
Recyclen
Het recyclen van producten is essentieel wanneer je een duurzaam leven wil leiden. Een product wordt namelijk hergebruikt wanneer deze wordt gerecycled. Hierdoor hoeven er dus geen nieuwe grondstoffen verspilt te worden voor de productie van nieuwe producten. Het is dus super duurzaam om producten te recyclen! Ik wil je daarom ook zeker aanraden om zo veel mogelijk dingen te recyclen. Een goede manier om dit te doen is door afval te scheiden.
Ik raad je trouwens ook aan om spullen te verkopen die je niet meer nodig hebt, en die niet stuk zijn. Deze spullen kunnen namelijk voor iemand anders misschien nog erg nuttig zijn. Op deze manier hoeven er ook minder nieuwe goederen geproduceerd te worden. Het is dus een duurzame optie om oude spullen (proberen) te verkopen. Dit is trouwens ook een goede manier om een extra zakcentje bij te verdienen!
Duurzame vervoersmiddelen
Als je een duurzaam leven wil leiden is het ook aan te raden om gebruik te maken van duurzame vervoersmiddelen. Hierdoor minimaliseer je namelijk de negatieve invloed die je hebt op de leefbaarheid van de aarde. Het is daarom erg belangrijk om duurzame vervoersmiddelen te gebruiken. Hieronder kan je meer informatie lezen over verschillende soorten duurzame voertuigen.
Elektrische auto’s en elektrische scooters.
Als je zo duurzaam mogelijk probeert te leven is het zaak om te proberen om zo min mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken. Bij het gebruik van fossiele brandstoffen komen namelijk veel stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Het gebruik van fossiele brandstoffen is dus niet heel erg duurzaam. Er is echter één probleem. Vrijwel alle gemotoriseerde voertuigen rijden doormiddel van fossiele brandstoffen. Hier begint alleen gelukkig tegenwoordig verandering in te komen. Er wordt namelijk steeds beter gerealiseerd dat het erg belangrijk is om duurzaam te leven. Wetenschappers zijn daarom hard bezig om auto’s en scooters te ontwikkelen die op elektriciteit kunnen rijden. Elektrische voertuigen zijn namelijk stukken duurzamer dan voertuigen die op fossiele brandstoffen rijden.
Ik wil je daarom ook zeker aanraden om een elektrische auto of scooter te kopen!
Het is trouwens ook al een stuk duurzamer om een auto aan te schaffen die zuinig rijdt. Er zijn namelijk tegenwoordig ook een aantal auto’s op de markt die extreem zuinig rijden. Dit houdt in dat deze auto’s veel kilometers kunnen afleggen op 1 liter brandstof. Zuinige auto’s zijn dus een stuk duurzamer dan auto’s die helemaal niet zuinig rijden, aangezien ze veel minder brandstof verbruiken!
Fietsen
Fietsen is samen met lopen de aller duurzaamste manier om van a naar b te gaan. Tijdens het fietsen komen namelijk helemaal geen schadelijke stoffen vrij. Dit is dan ook de reden dat fietsen zo’n duurzame manier van transport is. Fietsen is overigens ook nog eens ontzettend gezond! De fiets is dus een ontzettend nuttig vervoersmiddel.
Er zijn echter wel een aantal nadelen verbonden aan fietsen. Wanneer je erg hard fietst, ga je namelijk waarschijnlijk niet veel harder dan 20 kilometer per uur. Als je dus een lange afstand moet afleggen ben je erg lang onderweg. De fiets is daarom ook een ideaal vervoersmiddel voor korte / middel lange afstanden. Een fiets is dus een perfect vervoermiddel wanneer je vooral relatief kortere afstanden moet afleggen. Als je vaak ver moet reizen is het echter verstandiger om een ander (gemotoriseerd) vervoersmiddel te kiezen.
Openbaar vervoer
Door met het openbaar vervoer te reizen kan je ook veel energie besparen. Het is daarom ook vaak duurzamer om met het openbaar vervoer te reizen wanneer je dit vergelijkt met individueel reizen. Wanneer je met het openbaar vervoer reist wordt het totale energieverbruik namelijk over alle passagiers verdeeld. Het energieverbruik per hoofd is daarom vaak lager dan wanneer er individueel gereisd wordt. Dit is dan ook de reden dan het openbaar vervoer vaak een stuk duurzamer is dan zelf de auto nemen. Je kan dus misschien vaker ervoor kiezen om het openbaar vervoer te nemen in plaats van de auto. Dit is namelijk over het algemeen een stuk duurzamer.
Tips om zo veel mogelijk energie te besparen
Het is niet duurzaam om meer energie te verbruiken dan je ook daadwerkelijk nodig hebt. Als je zo duurzaam mogelijk wil leven is het dan ook zaak om zoveel mogelijk energie te besparen. Er zijn een hele hoop handige tips om energie te besparen. Hieronder kan je een aantal van deze tips vinden.
Koop nooit producten die je niet perse nodig hebt. Elk product kost namelijk energie en grondstoffen om te maken. Wanneer je spullen koopt die je niet nodig hebt verspil je dus eigenlijk grondstoffen en energie. Probeer overbodige aankopen dus zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is overigens niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.
Vervang alle gloeilampen voor spaarlampen. Gloeilampen verbruiken namelijk veel meer energie dan spaarlampen. Het is ook nog eens zo dat spaarlampen (over het algemeen) veel langer mee gaan dan gloeilampen. Spaarlampen zijn dus stukken duurzamer dan gloeilampen!
Ga zorgvuldig met water om. Wanneer je water verspilt verspil je namelijk ook veel energie. Het kost namelijk veel energie om water in de waterleidingen te krijgen. Wanneer water wordt opgewarmd wordt hier ook veel energie voor gebruikt.
Er zijn overigens verschillende dingen die je kunt doen om zo min mogelijk water te verspillen. Hieronder kan je een overzicht met aantal van deze dingen vinden.
- Douche niet langer dan nodig is. Zelfs wanneer je slechts een paar minuutjes korter dan gebruikelijk doucht kan je al veel water besparen! Je kan trouwens ook veel water besparen door de douchestraal niet op volle kracht te zetten. Hierdoor wordt er namelijk minder water gebruikt door de douche.
- Zet de wasmachine op een korter progamma. Je kan trouwens ook veel energie besparen door kleding op een lagere temperatuur te wassen.
- Gebruik niet meer water dan nodig is tijdens het afwassen. Je hebt namelijk helemaal niet super veel water nodig om vaat af te wassen. Als je een vaatwasser hebt kan je deze ook voor een korter progamma kiezen om water te besparen.
- Koop een regenton. Wanneer je een regenton aanschaft kan je namelijk veel duurzamer met water omgaan. Een regenton kan gebruikt worden om regenwater op te vangen. Dit regenwater kan je vervolgens in sommige situaties gebruiken in plaats van drinkwater. Zo kan je bijvoorbeeld regenwater gebruiken om de wc door te spoelen, of om planten en gras van water te voorzien. Met een regenton kan je daarom tot wel 7000(!) liter drinkwater per jaar besparen.
- Laat de kraan nooit onnodig openstaan. Wanneer je dit wel doet gaat er namelijk veel bruikbaar water verloren. Probeer dit dus zo veel mogelijk te voorkomen!
- Probeer om zo min mogelijk naar de wc te gaan. Elke keer wanneer je de wc doortrekt gaat er namelijk veel (drink) water verloren.
- Gebruik nooit teveel water tijdens het koken. Veel mensen koken namelijk vaak iets te veel water wanneer ze bijvoorbeeld pasta willen klaar maken. Dit is zonde. Probeer dit dus te voorkomen!
- Ga niet te vaak in bad! Het kost namelijk gemiddeld ongeveer 115 liter (warm) water om een normaal bad te vullen. Als je toch in bad gaat wil ik je aanraden om lang in bad te blijven. Op deze manier ga je tenminste nog enigszins duurzaam om met het water.
Duurzaam ondernemen
Ben je een ondernemer of droom je ervan om ooit een eigen onderneming te beginnen? Dan raad ik je aan om eens na te denken over hoe duurzaam jouw onderneming eigenlijk is. Veel (beginnende) ondernemers staan hier namelijk nauwelijks bij stil. Dit is enorm zonde, want de meeste ondernemingen verbruiken juist vaak veel energie. Door duurzaam te ondernemen kan je dus veel energie besparen. Wanneer je duurzaam onderneemt help je dus mee aan het verhelpen van het wereldwijde klimaat probleem.
Door duurzaam te ondernemen onderscheidt je je bedrijf ook van de concurrentie! Dit kan veel opleveren. Er zijn namelijk steeds meer mensen die duurzaamheid erg belangrijk vinden. Deze mensen zullen dus waarschijnlijk sneller voor jouw onderneming kiezen wanneer je kan aantonen dat jouw bedrijf (aanzienlijk) duurzamer bezig is dan de concurrenten.
Wanneer je intensief bezig bent met duurzaam ondernemen draag je dus niet alleen bij aan een beter leefklimaat op aarde, dit kan je namelijk ook nog eens klanten opleveren! Dit is dus nog een extra stimulans om te beginnen met duurzaam ondernemen.
Waar moet je allemaal opletten wanneer je duurzaam wil ondernemen?
Als je duurzaam wil ondernemen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Er zijn namelijk vele manieren om een onderneming duurzamer te maken. Hieronder kan je een overzicht van een aantal van deze manieren vinden.
Deze punten zijn overigens niet allemaal voor elke onderneming toepasselijk. Er bestaan namelijk een hele hoop verschillende soorten ondernemingen. Elke onderneming heeft dus zijn eigen manieren om energie te besparen.
- Denk na over het totale energieverbruik van de onderneming. Ga ook na hoe duurzaam er door de onderneming met energie wordt omgegaan. Wordt er bijvoorbeeld tijdens het productieproces van goederen geen energie verspilt, en wordt er efficiënt omgegaan met de energie?
- De oorsprong van de bron van de energie die je verbruikt. Wordt er gebruikt gemaakt van duurzame energie of energie die niet duurzaam is?
- Oorsprong en duurzaamheid van de grondstoffen die door de desbetreffende onderneming worden gebruikt. Zijn de grondstoffen die gebruikt worden bij het productieproces op een duurzame manier opgewekt of niet, en hebben deze grondstoffen negatieve effecten op het ecosysteem van de aarde.
- Duurzaamheid van het gebouw waarin de onderneming zich plaat vindt. Is het bedrijfspand duurzaam? Is dit gebouw bijvoorbeeld goed geïsoleerd?
- CO2 uitstoot van de onderneming. Hoeveel broeikasgassen worden er door de onderneming geproduceerd? En kan deze hoeveelheid verminderd worden?
- Levensduur van producten. Hoelang gaan de producten mee? Producten die lang mee gaan zijn namelijk duurzamer dan producten die snel op raken of kapot gaan.
- Denk na over de impact van de onderneming op lange termijn. Heeft de onderneming bijvoorbeeld een negatief effect op flora en / of fauna? Kan het product gerecycled worden?
- Gebruik je overbodig veel plastic voor de verpakkingen van producten? Plastic eindigt namelijk vaak in de natuur wanneer dit bijvoorbeeld op straat wordt weggegooid. De natuur is echter helemaal niet instaat om plastic te verwerken. Probeer dus zo min mogelijk plastic te gebruiken.
De CO2 voetafdruk
De CO2 voetafdruk wordt gebruikt in het bedrijfsleven als maatstaf om de hoeveelheid CO2 uitstoot die bedrijven hebben met elkaar te vergelijken. Hierdoor wordt het dus overzichtelijk gemaakt om te zien hoe duurzaam een bedrijf is. Het is ook makkelijk om de CO2 uitstoot van een bedrijf te minimaliseren door gebruik te maken van de CO2 voetafdruk.
Om de CO2 voetafdruk van een bedrijf te bepalen wordt trouwens rekening gehouden met een aantal criteria. Hieronder kan je een overzicht van deze criteria vinden.
- Energie
- Afval
- Emissie
- Transport
- ICT
- Water
- Papier
Wanneer je de CO2 voetafdruk van jouw bedrijf uitrekent krijg je ook een beter beeld over op welke aspecten je de desbetreffende onderneming milieuvriendelijker en duurzamer kan maken.
Duurzaam investeren
Het is trouwens ook mogelijk om op een duurzame manier te investeren. Op deze manier kan je dus ook als het ware duurzaam ondernemen. Er zijn trouwens een aantal verschillende mogelijkheden op het gebied van duurzaam investeren. Je kan bijvoorbeeld investeren in de bouw van zonnepanelen, windturbines, waterkrachtcentrales en geothermische energiecentrales. Als je dit doet krijg je in ruil hiervoor (vaak jaarlijks of per kwartaal) een vergoeding. Deze vergoeding is eigenlijk het beste te omschrijven als een soort dividenduitkering.
Je kan ook duurzaam investeren door te beleggen in duurzame bedrijven. Wanneer je in een duurzaam bedrijf investeert geef je dit desbetreffende bedrijf namelijk een kans om verder te groeien. Door te investeren in duurzame bedrijven draag je dus bij aan een duurzamere aarde.
Tot slot
Je hebt in dit artikel een heel veel informatie over duurzaam leven kunnen vinden. Ik hoop heel erg dat je deze informatie nuttig vond, en je (een deel) van deze informatie ook in de praktijk gaat toepassen. Het leven van een duurzame levensstijl heeft namelijk vele voordelen! Wanneer je een duurzame levensstijl hanteert draag je namelijk bijvoorbeeld bij aan het verbeteren van de leefbaarheid van de aarde. Hier heeft alles en iedereen op de aarde profijt van!
Ben je trouwens geïnteresseerd in meer van dit soort artikelen? Dan raad ik je aan om ook eens mijn artikelen over ecologisch wonen en groene energie te lezen! In deze artikelen staat namelijk allerlei informatie die relevant is wanneer je een duurzame levensstijl wil leven.