Wil je meer weten over alternatieve energiebronnen? Lees dan snel verder!
Ben je opzoek naar informatie over alternatieve energiebronnen? Dan zit je hier precies goed! Op deze pagina kan je namelijk alles over dit onderwerp vinden.
Wanneer meer wil weten over alternatieve energiebronnen moet je overigens wel eerst weten wat traditionele energiebronnen zijn. Aangezien je op deze pagina terecht bent gekomen is de kans erg groot dat je al weet wat traditionele energiebronnen zijn. Het zou echter ook kunnen dat je dit artikel leest terwijl je niet precies weet wat traditionele energiebronnen nou eigenlijk zijn. Ik wil daarom toch nog even (kort) bespreken wat traditionele energiebronnen zijn voordat ik het over alternatieve energiebronnen ga hebben.
Traditionele energiebronnen zijn energiebronnen die al lang (op grote schaal) door de mens worden gebruikt om energie op te wekken. Een paar voorbeelden van traditionele energiebronnen zijn aardolie, aardgas en steenkolen. Dit zijn namelijk drie bronnen van energie die inmiddels al honderden jaren door de mens worden gebruikt om energie op te wekken. Alternatieve energiebronnen worden in vergelijking (slechts) enkele tientallen jaren gebruikt. Traditionele energiebronnen worden dus al veel langer gebruikt dan alternatieve energiebronnen. Vandaar dat aardolie, aardgas en steenkolen traditionele energiebronnen worden genoemd. Dit zijn namelijk de energiebronnen die oorspronkelijk door de mensheid worden gebruik om (op grote schaal) energie te op wekken.
Algemene informatie en de geschiedenis van alternatieve energiebronnen
Je hebt hierboven voornamelijk informatie over traditionele energiebronnen kunnen vinden. Daarom is het nu tijd om het nu over alternatieve energiebronnen te hebben. Het gebruik van alternatieve energiebronnen heeft namelijk zeer veel voordelen wanneer je dit vergelijkt met het gebruiken van traditionele energiebronnen. Je kan verder in dit artikel trouwens meer lezen over deze voordelen van het gebruik van alternatieve energiebronnen.
Alternatieve energiebronnen zijn zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen energiebronnen die nog niet superlang worden gebruikt als energiebron. Deze energiebronnen werden vrijwel allemaal namelijk pas voor het eerst gebruikt tijdens de oliecrisis die in de jaren 70 van de vorige eeuw plaats vond. Tijdens de oliecrisis die in het jaar 1973 plaats vond werd er namelijk voor het eerst echt onderzoek gedaan naar alternatieve energiebronnen. Dit kwam omdat er tijdens deze oliecrisis een enorm energie tekort dreigde te ontstaan. Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn zowel aardolie en aardgas namelijk traditionele energiebronnen. In 1973 waren deze twee energiebronnen dan ook verantwoordelijk voor het opwekken van het overgrote deel van alle energie die wereldwijd werd gebruikt. Door politieke spanningen in het jaar 1973 werd er echter aan een aantal landen geen aardolie meer geleverd door landen die grote voorraden aardolie en aardgas bezitten. Hierdoor ontstond er grote paniek in sommige landen, aangezien ze hierdoor (na een tijdje) zonder energie zouden komen te zitten. Daarom werd er gezocht naar alternatieve energiebronnen. Deze werden uiteindelijk ook gevonden.
Er werd namelijk uitgevonden dat de zon, de wind, de warmte van de aarde (geothermische energie) en biologisch afval (biomassa) ook gebruikt kunnen worden als energiebronnen om op grote schaal energie op te wekken. Er werden in deze periode trouwens ook nieuwe manieren gevonden om water als energiebron te gebruiken. Het was voor de oliecrisis van 1973 namelijk al wel mogelijk om energie op te wekken met water doormiddel van een stuwdam. In de oliecrisis van 1973 werd echter ook ontdekt dat de kracht die de golven van de zee produceren ook gebruikt kunnen worden om energie op te wekken.
Door de ontdekken van deze alternatieve energiebronnen was niemand meer afhankelijk van de traditionele energiebronnen. Er waren vanaf dit moment namelijk opeens veel meer nieuwe energiebronnen beschikbaar. Dit was een zeer grote doorbraak! De energiebronnen die traditionele energiebronnen worden genoemd (aardolie, aardgas en steenkool) zijn namelijk allemaal fossiele brandstoffen. Al deze fossiele brandstoffen zijn eindig, wat inhoudt dat deze op kunnen raken. Vroeg of laat zouden er dus sowieso alternatieve energiebronnen nodig zijn geweest, aangezien de traditionele energiebronnen op zouden raken. Het ontdekken van alternatieve energiebronnen was dus een zeer belangrijk moment in de geschiedenis van de mensheid. Door de ontdekking van alternatieve energiebronnen is de mensheid namelijk (in theorie) voor altijd voorzien van werkende energiebronnen!
Verschillende alternatieve energiebronnen
Hierboven heb je kunnen lezen dat er een aantal verschillende soorten alternatieve energiebronnen zijn. Over al deze verschillende soorten alternatieve energiebronnen kan je hieronder meer (gedetailleerde) informatie vinden.
Zonne-energie
Zonne-energie is een zeer belangrijke alternatieve energiebron. Met zonnepanelen kan zonne-energie namelijk zeer eenvoudig worden omgezet in bruikbare energie. Zonnepanelen zijn namelijk instaat om het licht en de warmte die de warmte op de aarde uitstraalt op te vangen, en deze vervolgens om te vormen naar energie die direct gebruikt kan worden. Deze energie kan dus bijvoorbeeld vervolgens worden gebruikt om je telefoon op te laden.
Een groot voordeel van zonne-energie is trouwens dat dit een energiebron is die overal ter wereld beschikbaar is. De zon schijnt namelijk overal ter wereld. Sommige plekken ter wereld hebben echter wel veel meer zonnige dagen wanneer je dit vergelijkt met het aantal zonnige dagen in andere gebieden ter wereld. Je hebt dus op sommige plekken ter wereld iets meer zonne-energie dan op andere plekken.
Het is overigens ook zo dat zonnepanelen ook gewoon (bruikbare) energie genereren wanneer de zon niet direct op deze zonnepanelen schijnt. Zonnepanelen genereren dus ook gewoon energie wanneer de zon niet schijnt. Wanneer de zon wel direct op zonnepanelen schijnt wordt er trouwens (uiteraard) wel meer energie gegenereerd door deze zonnepanelen. Daarom is het wel voordeliger om zonnepanelen te plaatsen in zonnigere gebieden.
Windenergie
Een andere alternatieve energiebron is windenergie. Windenergie is zelfs een zeer belangrijke alternatieve energiebron! De wind waait namelijk over de hele wereld. Het is dus ook overal ter wereld mogelijk om de wind te gebruiken om energie op te wekken. Om bruikbare energie te genereren doormiddel van windenergie worden trouwens windturbines gebruikt. Deze heb je vast wel ooit gezien. Windturbines zijn namelijk die hoge bouwwerken die meestal drie puntige wieken hebben die rond kunnen draaien. Windturbines worden trouwens vaak zo hoog mogelijk gemaakt omdat de wind hier vaak vrij spel heeft. Het is namelijk uiteraard zo dat windturbines meer energie genereren wanneer de wieken van deze windturbine zo hard mogelijk rond draaien. Hierdoor moeten deze windturbines zoveel mogelijk wind kunnen opvangen. Daarom is het ook beter om windturbines redelijk hoog te maken. In de lucht zijn namelijk minder objecten die de wind kunnen blokkeren. De zee is daarom ook een zeer goede locatie voor windturbines. Op zee waait de wind namelijk vaak zeer hard!
Deze windturbines werken trouwens vrijwel hetzelfde als een dynamo voor een fiets. De wind waait namelijk langs de wieken van een windturbine, waardoor deze beginnen te draaien. Omdat deze wieken ronddraaien gaat er binnen in de windturbine een mechanisme draaien. Doordat dit mechanisme in beweging wordt gezet wordt er vervolgens net als in een fietsdynamo energie opgewekt. Deze energie kan vervolgens gewoon voor alles en door iedereen gebruikt worden.
Bio energie
Een andere vorm van alternatieve energie is bio energie. Bio energie is echter waarschijnlijk niet de aller beste / meest handige alternatieve energiebron. Bio energie kan echter zeker wel een (redelijk) grote rol spelen in het voorzien van de energiebehoeften van de mensheid.
Om bio energie op te wekken wordt trouwens biomassa gebruikt. Biomassa is overigens allemaal allemaal organisch afval. Allerlei houtresten, GFT-afval (GFT staat voor groente, fruit en tuin) en mest zijn allemaal voorbeelden van organisch afval. Biomassa bestaat dus uit allerlei materiaal dat normaliter weggegooid zou worden. Daarom is bio energie toch wel een handige alternatieve energiebron. Het opwekken van bio energie is dus eigenlijk gewoon een manier van afvalverwerking. Vandaar dat biomassa toch een alternatieve energiebron is die van toegevoegde waarde kan zijn! Biomassa is echter niet een alternatieve energiebron die voor ontzettend grote hoeveelheden energie kan zorgen. De wereldvoorraad biomassa is namelijk niet heel erg groot.
Het genereren van energie doormiddel van biomassa heeft overigens ook een aantal nadelen ten opzichte van de andere alternatieve energiebronnen. Bij het genereren van energie met biomassa komen namelijk ook net als bij het opwekken van energie met traditionele energiebronnen schadelijke stoffen zoals CO2 vrij. Dit is dus een groot nadeel van biomassa. Biomassa is overigens ook geen oneindige energiebron. Daarom is biomassa waarschijnlijk ook niet de aller beste alternatieve energiebron. Zeker niet voor de lange termijn!
Geothermische energie
Geothermische energie is ook een alternatieve energiebron. Op dit moment wordt er echter nog niet echt in grote maten gebruik gemaakt van geothermische energie als alternatieve energiebron. Dit komt voornamelijk omdat het vrij lastig / duur is om geothermische energie als (efficiënte) energiebron te gebruiken.
Geothermische energie is trouwens de benaming voor de energie die (constant) vrijkomt in de kern van de aarde. Deze geothermische energie kan gebruikt worden om duurzame en bruikbare energie te genereren die door mensen kan worden gebruikt. Geothermische energie is dan ook een goed voorbeeld van een alternatieve energiebron. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen is het echter vrij lastig om bruikbare energie op te wekken doormiddel van geothermische energie. Om bruikbare energie op te wekken doormiddel van geothermische energie moet er namelijk eerst een zeer diep gat in de aarde worden geboord. Dit kost erg veel geld en inspanningen. Het is (tegenwoordig) daarom ook niet zo heel erg voordelig om geothermische energie te gebruiken. Hier kan echter nog verandering in komen. Wanneer de technieken om geothermische energie te gebruiken worden verbeterd kan he namelijk in de toekomst nog weleens (erg) voordelig gaan worden om gebruik te maken van geothermische energie. Daarom is geothermische energie ook nog steeds een goede alternatieve energiebron.
Golfenergie
Zoals je eerder in dit artikel hebt kunnen lezen is het ook mogelijk om energie op te wekken doormiddel van de energie die golven produceren. Deze energie wordt ook wel golfenergie genoemd. Golfenergie is een goed voorbeeld van een alternatieve energiebron. Er zijn namelijk vrijwel overal ter wereld kusten te vinden waar altijd golven aanspoelen. Het is dan ook op veel plekken mogelijk om (bruikbare) energie te genereren doormiddel van golfenergie. Daarom is golfenergie (in theorie) ook een zeer goede alternatieve energiebron. De technieken om energie te genereren doormiddel van golfenergie zijn echter nog niet heel erg ver ontwikkeld. Hierdoor is het (nog) niet zo heel erg voordelig om energie op te wekken doormiddel van golfenergie. Hier kan echter zeker nog verandering in komen. Wanneer de technieken om golfenergie efficiënt als energiebron te gebruiken verder worden ontwikkeld kan dit namelijk nog steeds een zeer belangrijke (alternatieve) energiebron worden. Golfenergie is dus wel een alternatieve energiebron met veel potentie!
Voordelen van alternatieve energiebronnen
Het gebruik van alternatieve energiebronnen brengt vele voordelen met zich mee wanneer je dit vergelijkt met het gebruiken van traditionele energiebronnen. Je hebt eerder in dit artikel bijvoorbeeld al kunnen lezen dat de energiebronnen die bekendstaan als traditionele energiebronnen niet oneindig zijn. Dit is een groot nadeel van traditionele energiebronnen dat alternatieve energiebronnen niet hebben. Alternatieve energiebronnen kunnen in tegenstelling tot traditionele energiebronnen eigenlijk allemaal niet opraken. De zon, de wind, de warmte van de kern van de aarde, en de kracht van de golfen zijn namelijk allemaal energiebronnen die (zo goed als) oneindig zijn. Er kan dus eigenlijk in principe voor altijd energie worden gegenereerd wanneer je alternatieve energiebronnen gebruikt!
Dit is niet het geval wanneer je traditionele energiebronnen gebruikt. Experts schatten namelijk dat de voorraad van fossiele brandstoffen die op aarde te vinden over ongeveer maximaal 250 jaar vanaf nu op raakt, wanneer er al deze jaren dezelfde hoeveelheid fossiele brandstoffen worden gebruikt als op de dag van vandaag het geval is. Waarschijnlijk is het dus nog maar uiterlijk slechts 250 jaar mogelijk traditionele energie op te wekken! Het zou echter ook al kunnen dat deze fossiele brandstoffen al binnen 100 jaar volledig op zijn. Dit hangt namelijk af van hoeveel energie er de komende eeuw opgewekt gaat moeten worden. Dit is dus een groot nadeel van traditionele energie! Er kan namelijk nog voor vrijwel altijd energie worden opgewekt doormiddel van alternatieve energiebronnen. Alternatieve energiebronnen zijn dus veel geschikter voor de lange termijn dan traditionele energiebronnen!
Een ander enorm groot voordeel van het opwekken en het gebruikt van energie die doormiddel van alternatieve energiebronnen wordt opgewekt is het feit dat hierbij vrijwel geen stoffen vrij komen die schadelijk zijn voor het milieu. Bij het opwekken en gebruiken van zonne-energie, windenergie, water energie en geothermische energie komen zelfs helemaal geen stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Bij het opwekken en gebruiken van bio energie komen overigens wel wat schadelijke stoffen vrij.
Dit is echter niks in vergelijking met alle schadelijke stoffen die vrij komen bij het opwekken en het gebruiken van energie doormiddel van traditionele energiebronnen wordt opgewekt. Bij het opwekken en het gebruiken van energie die doormiddel van traditionele energiebronnen wordt opgewekt komen namelijk een hele hoop stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Zo komt er bijvoorbeeld veel CO2 vrij wanneer er energie wordt opgewekt met traditionele energiebronnen. Deze uitstoot van CO2 is zeer slecht voor de aarde.
Zo speelt deze uitstoot van CO2 bijvoorbeeld een zeer grote rol in de opwarming van de aarde. CO2 tast namelijk de ozonlaag aan. De ozonlaag is een (onzichtbare) laag rondom de aarde die de aarde onder andere deels beschermt tegen de hitte en de UV-straling die door de zon worden uitgestraald. Omdat de ozonlaag steeds dunner wordt door de hoge uitstoot van CO2 begint de temperatuur op aarde (langzaam) te stijgen. Dit heeft veel negatieve gevolgen voor het leven op aarde. Omdat de aarde opwarmt smelt namelijk bijvoorbeeld het ijs dat op de Noordpool en de Zuidpool te vinden is. Dit heeft vervolgens weer tot gevolg dat de zeespiegel stijgt, aangezien er steeds meer (vloeibaar) water ontstaat doordat dit ijs op de poolkappen smelt. Wanneer de zeespiegel nog lang verder blijft stijgen gaan er trouwens veel gebieden op aarde overstromen. Hierdoor zullen veel delen van de aarde onbewoonbaar worden. Dit dreigt ook voor grote delen in Nederland te gebeuren! Nederland is namelijk een land dat zeer laag ligt ten opzichte van de zeespiegel. In Nederland geldt dan ook een zeer hoog overstromingsgevaar omdat dit land zo’n lage ligging heeft.
Omdat het steeds warmer op aarde wordt beginnen er ook juist veel gebieden op aarde te komen waar juist te weinig water is. Doordat het warmer wordt op aarde zijn er namelijk ook veel gebieden waar juist al het water verdampt, waardoor het in deze gebieden juist extreem droog wordt. Dit proces wordt ook wel verwoestijning genoemd. Verwoestijning kan ook veel negatieve gevolgen hebben op de leefbaarheid van de aarde. Gebieden waar verwoestijning plaats vindt worden namelijk een stuk minder vruchtbaar, waardoor deze gebieden ook moeilijk bewoonbaar worden. Door de opwarming van de aarde zullen er dus grote stukken van het huidige aardoppervlak onbewoonbaar of erg lastig bewoonbaar worden.
De opwarming van de aarde heeft ook veel negatieve gevolgen op de flora en fauna die op aarde voorkomen. Door de opwarming van de aarde begint namelijk het klimaat op veel delen van de aarde te veranderen. Hierdoor raakt het hele ecosysteem van de aarde door de war. Er zijn daarom ook een hele hoop dieren én plantensoorten die (in de toekomst) met uitsterven bedreigd zullen worden. Omdat de aarde opwarmt wordt namelijk het leefgebied van een hele hoop dieren en plantensoorten verkleind, of zelfs volledig weggevaagd. De opwarming van de aarde heeft dus niet alleen negatieve gevolgen voor mensen.
Zoals je eerder kon lezen beschermt de ozonlaag de aarde ook tegen UV-straling. Dit is ook een zeer belangrijke taak van de ozonlaag. Het is namelijk ongezond om blootgesteld te worden aan (te grote) hoeveelheden UV-straling. Wanneer je aan te veel UV-straling wordt blootgesteld wordt de kans namelijk bijvoorbeeld groter dat je ziektes zoals onder andere huidkanker kan krijgen. Daarom moet je dus proberen om hoge hoeveelheden UV-straling te vermijden. Dit is echter vrij lastig. UV-straling is namelijk niet waar te nemen met het menselijke blote oog. Hierdoor kan je dus nooit zien aan hoeveel UV-straling je daadwerkelijk wordt blootgesteld. Het is daarom ook erg lastig om door te hebben dat je aan te hoge hoeveelheden UV-straling wordt blootgesteld. Dit is dan ook erg gevaarlijk, en een groot nadeel van het verzwakken van de ozonlaag!
Je kan jezelf trouwens beschermen tegen UV-straling door zonnebrandcreme (met een hoge factor) te gebruiken. Gebruik daarom altijd zonnebrandcreme wanneer je (voor een lange periode) wordt blootgesteld aan hevige zonnestalen en zonlicht. Wanneer je volop in de zon bent is de hoeveelheid UV-straling namelijk vele malen hoger. Smeer jezelf dus goed in wanneer je op een dag langdurig in de zon verblijft om jezelf tegn UV-straling te beschermen!
Kortom, het gebruik van alternatieve energiebronnen heeft ontzettend veel grote voordelen, terwijl het gebruik van traditionele energiebronnen juist alleen maar nadelen heeft. Het is daarom ook zeker aan te raden om te beginnen met het gebruiken van energie die is opgewekt doormiddel van alternatieve energiebronnen. Je kan hieronder overigens meer informatie vinden over (beginnen met) het gebruiken van energie die met alternatieve energiebronnen is opgewekt.
Zelf gebruik maken van alternatieve energiebronnen
Zoals je al eerder in dit artikel hebt kunnen lezen heeft het gebruik van alternatieve energiebronnen vele voordelen. Daarom is het ook zeker aan te raden om ook zelf gebruik te gaan maken van alternatieve energiebronnen. Op deze manier kan je namelijk een positieve bijdragen leveren aan het oplossen van het wereldwijde klimaat probleem dat momenteel op aarde gaande is! Het gebruiken van alternatieve energiebronnen heeft dus een zeer positief effect. Daarom is het ook zeker aan te raden om zelf gebruik te gaan maken van alternatieve energiebronnen.
Er zijn een aantal verschillende manieren om zelf gebruik te maken van alternatieve energiebronnen. Zo kan je bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen. Zonnepanelen zijn namelijk een redelijk goedkope en makkelijke manier om gebruik te maken van alternatieve energiebronnen. Het is trouwens ook gewoon mogelijk om zonnepanelen op je eigen woning te plaatsen. Je kan hier zelfs veel geld mee besparen! Wanneer je zonnepanelen aanschaft zullen je energiekosten namelijk (hoogstwaarschijnlijk) een stuk lager worden. Het is zelfs mogelijk om geld te verdienen met zonnepanelen. Wanneer je zonnepanelen meer energie genereren dan dat je verbruikt hou je namelijk energie over. Deze overtollige energie kan je vervolgens verkopen.
Je kan trouwens ook nog op andere manieren gebruik maken van alternatieve energiebronnen. Zo zijn er in Nederland bijvoorbeeld meerdere energiemaatschappijen actief die energie leveren dat is opgewekt doormiddel van alternatieve energiebronnen. Door een energiecontract bij zo’n energiemaatschappij af te sluiten kan je dus redelijk makkelijk gebruik maken van energie die is opgewekt doormiddel van alternatieve energiebronnen. Energie die doormiddel van alternatieve energiebronnen wordt opgewekt wordt overigens meestal als “groene energie” omschreven. Wanneer je gebruik wil gaan maken van groene energie raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op www.engie-energie.nl! Via deze website kan je namelijk zeer voordelige groene energiecontracten afsluiten.
Ga dus snel naar www.engie-energie.nl wanneer je meer wil weten over het gebruiken van energie die doormiddel van alternatieve energiebronnen is opgewekt!
Tot slot
Je hebt in dit artikel alles over alternatieve energiebronnen kunnen vinden. Ik hoop heel erg dat je deze informatie trouwens nuttig vond. Alternatieve energiebronnen en het gebruik van deze alternatieve energiebronnen is namelijk een zeer belangrijk onderwerp! Het gebruik van alternatieve energiebronnen heeft namelijk een belangrijke rol in het oplossen van het wereldwijde klimaatprobleem. Daarom is het ook erg belangrijk dat iedereen op de hoogte is van het belang van het gebruik van alternatieve energiebronnen. Hopelijk heb ik doormiddel dit artikel hier een beetje aan bijgedragen.
Ik wil je dan ook zeker aanraden om vandaag nog te beginnen met het gebruiken van groene energie! Wanneer je meer wil weten over gebruiken van groene energie kan je mijn artikel over het vinden van een voordelige (groene) energieleverancier eens bekijken. In dit artikel kan je namelijk lezen hoe je in Nederland tegen zeer voordelige tarieven gebruik kan maken van groene energie.
Groene energie is trouwens de benaming voor energie die doormiddel van alternatieve energiebronnen wordt opgewekt. Alle energie die doormiddel van alternatieve energiebronnen wordt opgewekt wordt dus geclassificeerd als “groene energie”.