Windenergie

Informatie over windenergie

Wil je meer weten over windenergie? Dan ben je hier helemaal op de goede plek! In dit artikel kan je namelijk van alles over windenergie lezen. Lees dus snel verder voor meer informatie over windenergie!

Algemene informatie over windenergie

De wind die over de aarde waait is aardig krachtig. Hierdoor is het mogelijk om deze wind te gebruiken om energie op te wekken. De wind is namelijk instaat om dingen weg te duwen waardoor er bewegingsenergie ontstaat. De mens is tegenwoordig instaat om deze bewegingsenergie op te slaan, en om te zetten in bruikbare elektriciteit. De energie die doormiddel van de wind opgewekt wordt kan dus gewoon gebruikt worden om bijvoorbeeld thuis de televisie aan te zetten. Windenergie is dus ontzettend handig én bruikbaar!

Er zijn overigens een aantal verschillende methodes om windenergie op te wekken / te gebruiken. Zo worden er bijvoorbeeld windmolens en windturbines gebouwd de windenergie kunnen opwekken. Je kan verder in dit artikel meer lezen over hoe windmolens en windturbines precies werken.

Windenergie is trouwens duurzame energie. Dit houdt in dat er bij het opwekken en het gebruiken van windenergie geen schadelijke stoffen vrijkomen. Duurzame energie is ook energie die oneindig is. De wind kan namelijk nooit opraken.

De geschiedenis van windenergie

De mensheid maakt al ontzettend lang gebruik van windenergie. Het is niet precies zeker welk volk als eerste begon met het gebruik van windenergie, maar naar alle waarschijnlijkheid waren dit de oude Egyptenaren rond 3000 voor Christus. De oude Egyptenaren begonnen namelijk al vroeg met het bouwen van zeilschepen. Deze zeilschepen gebruikte windenergie om vooruit te komen. De wind werd namelijk opgevangen in de zeilen waardoor de zeilschepen zich vooruit beweegden.

Rond het jaar 650 na Christus werd overigens de windmolen uitgevonden in Azië en Perzië. In Europa werden pas later windmolens gebouwd. De oudste windmolen uit Europa dateert namelijk uit het jaar 1183, en is gebouwd Wormhout in Vlaanderen. Deze windmolens werden destijds trouwens voornamelijk gebruikt om water weg te pompen, hout te zagen of om graan te malen. In Nederland werden windmolens ook gebruikt bij het wegpompen van (zee)water om zo polders te creëren. Windmolens hebben dus een erg belangrijk aandeel gehad in de geschiedenis en de cultuur van Nederland.

Toen de fossiele brandstoffen (aardolie, steenkool en aardgas) werden ontdekt werd windenergie steeds minder belangrijk. De mens wist destijds echter nog niet echt dat het gebruik van fossiele brandstoffen erg slecht voor het milieu is. Sinds hier steeds meer bekend over is geworden neemt de populariteit van windenergie weer toe.

De toekomst van windenergie

Het is natuurlijk onmogelijk om de toekomst te voorspellen. De kans is echter wel heel erg groot dat windenergie in de toekomst steeds belangrijker gaat worden. Het wordt namelijk steeds duidelijker dat het klimaat probleem van op aarde erg serieus is. Om de opwarming van de aarde verder tegen te gaan moeten er drastische maatregelen genomen worden. Het vergroten van de hoeveelheid energie die door de wind wordt opgewekt is hier een voorbeeld van.

Windenergie heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt. De windturbines(windmolens) die op de dag van vandaag worden gebouwd hebben namelijk een rendement van 50%. Dit houdt in dat 50% van alle windenergie wordt omgezet in bruikbare elektriciteit. De kans dat dit rendement in de komst nog hoger kan worden is heel groot. Om deze verbeteringen ook daadwerkelijk te realiseren moet er echter wel geld in windenergie geïnvesteerd worden.

Er wordt daarom op de dag van vandaag ook heel erg veel geld geïnvesteerd in ontwikkeling van windenergie zodat deze vorm van duurzame energie nog efficiënter kan worden opgewekt. Ik denk daarom ook dat windenergie een veel belovende toekomst heeft.

Ik verwacht trouwens ook dat er in de toekomst een stuk meer windparken op zee gaan worden aangelegd. Twee derde van het aardoppervlak bestaat namelijk uit water, dus er is in de zee meer dan genoeg ruimte. Windturbines hebben op zee ook vaak een hoger rendement dan op het land. Op zee kan de wind namelijk ongestoord waaien.

Een windpark is overigens een verzameling van veel windturbines bij elkaar.

Windpark afbeelding

Op deze afbeelding kan je een voorbeeld van een windpark in de zee zien.

Hoe werken windturbines precies?

Windturbines zijn vrij complexe bouwwerken. Ik ga echter toch proberen om zo goed mogelijk uit te leggen hoe windturbines werken.

De meeste moderne windturbines zijn voorzien van 3 rotorbladen (ook wel bekend als de wieken). Wanneer de wind waait gaan deze 3 rotorbladen ronddraaien. Doordat de rotorbladen bewegen wordt er in de windturbine een generator (een soort dynamo) geactiveerd, die vervolgens instaat is om energie op te wekken. Dit gebeurd doormiddel van magneten. De energie wordt hierna naar de transformator geleidt die de spanning van de energie verhoogd. De energie die is opgewekt komt vervolgens in het elektriciteitsnet, en uiteindelijk wordt dit naar een gebouw geleidt waar de energie vervolgens wordt gebruikt. De meeste windturbines worden trouwens gebouwd op een fundament van beton.

Dit is een beetje in grote lijnen hoe windturbines energie opwekken. Ik kan me echter voorstellen dat het prettig is om visueel te zien hoe een windturbine energie kan opwekken. Ik heb daarom hieronder een filmpje geplaatst waarin dit nog even snel wordt uitgelegd.

Hoe worden windturbines opgebouwd?

Het opbouwen van een windmolen is een indrukwekkend proces. Windturbines bestaan namelijk uit allemaal ontzettend grote onderdelen die met hijskranen in elkaar worden gezet. In de video hieronder kan doormiddel van een time lapse zien hoe dit opbouwen in zijn werk gaat.

Onderhoud van windturbines

Windturbines kunnen meestal rond de 15 – 25 jaar gebruikt worden voordat ze opraken en niet meer rendabel zijn. In al deze jaren moet een windturbine wel ten minste één keer per jaar onderhouden worden. Door dit onderhoud blijft de windturbine het namelijk (over het algemeen) langer goed werken waardoor het rendement van de windturbine hoog blijft. De meeste windturbines worden echter 4 keer per jaar gecontroleerd zodat het zeker is dat er niks verkeerd gaat, en niks stuk is.

Dit onderhoud vindt meestal plaats op dagen dat de wind minder hard waait, en dit onderhoud wordt uitgevoerd door experts die weten waar ze op moeten letten.

Verschillende soorten windmolens / windturbines

Er bestaan een aantal verschillende soorten windmolens en windturbines. De verschillen zitten hem vooral in de grootte van de windturbines. Er zijn echter ook binnen de windmolens en windturbines allerlei verschillende modellen.

Traditionele windmolen

Zo bestaat bijvoorbeeld de oude, traditionele windmolen. Deze soort windmolens zijn zeer iconisch, en horen bij de Nederlandse cultuur omdat dit soort windmolens al ontzettend lang in Nederland te vinden zijn, en ze een belangrijke rol hebben gespeeld in de rol van de geschiedenis van Nederland (Bijvoorbeeld bij het droogleggen van de eerste polders).

Windturbines

Moderne windmolens (windturbines) zijn inmiddels ook al tientallen jaren in Nederland te vinden, en windturbines horen daarom tegenwoordig eigenlijk gewoon bij het landschap hier in Nederland. Deze windturbines worden gebruikt trouwens om duurzame energie op te wekken. De meeste windturbines die worden gebruikt voor het opwekken van duurzame energie zijn van het zelfde model. Dit zijn namelijk windturbines die te herkennen zijn aan drie puntige wieken.

Growian windturbine

Er zijn ook nog een heleboel andere modellen van moderne windmolens. Een voorbeeld hiervan is de Growian windturbine. Deze turbines staan in onder andere in Duitsland, en zijn voor zien van twee wieken.

Darrieus wnidturbine

Een ander alternatief model van een traditionele windturbine is de Darrieus windturbine. Deze windturbine heeft geen hoge toren nodig, omdat dit een windturbine is die verticaal ronddraait.

Kleine windturbines

Er bestaan echter ook nog een hele hoop andere soorten windmolens en windturbines. Zo zijn er bijvoorbeeld ook hele kleine windmolentjes (ook wel stedelijke of urban windturbines genoemd) die op een gebouw geplaatst kunnen worden. Deze windmolentjes zijn echter vaak zo klein dat het rendement hiervan verwaarloosbaar is. Misschien dat je in de toekomst vaker kleine windmolentjes op gebouwen gaat zien wanneer het rendement hiervan verbeterd wordt. Op het gebied van urban windturbines zijn ook weer een hele hoop verschillende opties en mogelijkheden. De ontwikkeling van urban windturbines is namelijk nog in volle gang. Meder hierdoor bestaan er ontzettend veel verschillende soorten urban windturbines. Een aantal voorbeelden van verschillende soorten urban windturbines zijn: de Windwall turbine, de Winside turbine, de Energyball turbine, de Turby turbine en de Ropatec turbine.

De allerhoogste windturbine van Nederland

De allerhoogste windturbine van Nederland staat overigens in Wieringermeer, en is, wanneer de wieken volledig verticaal staan 198 meter hoog! Het middelpunt van de wieken bevindt zich echter op een hoogte van 135 meter. Deze windturbine genereert ieder jaar ongeveer voor 10.000 inwoners van Nederland energie. Deze windturbine heeft overigens ongeveer een rendement van 7,5 MW.

Voordelen van windenergie

Windenergie heeft vele voordelen. Ik heb hieronder even een aantal van deze voordelen op een rijtje gezet.

  • De wind waait overal ter wereld. Het is dus overal ter wereld mogelijk om duurzame energie op te wekken door gebruik te maken van de wind.
  • Er komen helemaal geen schadelijke stoffen vrij bij de productie en het gebruik van windenergie.
  • Er is meer dan genoeg ruimte voor windturbines. Windturbines zijn namelijk vooral heel erg hoog, en niet ontzettend breed. Het is bijvoorbeeld onder andere ook mogelijk om windparken op zee aan te leggen.
  • Windturbines hebben geen negatieve effecten op de gebieden waar ze geplaatst worden. Bij andere vormen van energie opwekking gebeurd dit wel. (Denk hierbij aan kernenergie en het opwekken van energie doormiddel van fossiele brandstoffen). Bij het opwekken van deze twee soorten energie komt namelijk veel afval vrij dat ergens gedumpt moet worden. Dit afval is vaak schadelijk voor de omgeving waarin het gedumpt wordt.

Nadelen van windenergie

Windenergie heeft niet alleen maar voordelen. Er zijn namelijk ook een aantal minpuntjes bij het opwekken van windenergie. Hieronder kan je meer lezen over de nadelen van windenergie.

  • De hoeveelheid windenergie die wordt opgewekt is niet constant. Als het harder waait wekken windturbines namelijk meer energie op dan wanneer er alleen maar een zacht briesje waait. Hierdoor is het dus onmogelijk om van te voren zeker te weten hoeveel energie een windturbine in een jaar gaat opwekken.
  • Het komt soms voor dat er vogels overlijden of letsel oplopen omdat ze tegen een windturbine opvliegen.
  • Windturbines zijn vrij duur om te bouwen. Het duurt dus altijd even voordat de productiekosten van een windturbine terug verdient zijn.
  • Er zijn mensen die windturbines niet mooi vinden, en daarom ook niet graag in de buurt van windturbines willen wonen. Deze mensen spreken ook wel van horizonvervuiling of landschapsvervuiling die plaats vindt door het plaatsen van windturbines.  Sommige mensen die dichtbij windturbines wonen klagen ook soms over geluidsoverlast die windturbines veroorzaken.
  • Windenergie is op het moment relatief duur in vergelijking met andere vormen van energie. De kans is echter groot dat hier snel verandering in gaat komen. Er worden namelijk steeds betere efficiëntere manieren ontwikkeld om windenergie op te wekken. De prijs van windenergie gaat de komende jaren dus waarschijnlijk dalen.

Zelf windenergie opwekken

Zoals ik al eerder schreef, het is vrij duur om een windturbine te bouwen. Het is daarom ook best lastig om zelfstandig windenergie op te wekken. Er bestaan echter ook een aantal kleine windmolens die wat goedkoper, en die beter gebruikt kunnen worden voor het opwekken van je eigen duurzame energie. De goedkoopste kleine windmolens kosten ongeveer 700 euro. Er zijn echter ook kleine windmolens die duizenden euro’s kosten. Kleine windmolens zijn overigens zeker niet altijd rendabel. Ik raad je daarom aan om alleen maar een kleine windmolen aan te schaffen wanneer je op een open plek woont waar de wind vaak en hard waait (bijvoorbeeld dichtbij bij de zee).

Door sommige gemeentes worden trouwens wel subsidies aangeboden voor kleine windmolens. Ik raad je dus aan om eens bij de gemeente te informeren. Door een subsidie kan het namelijk wel rendabel worden om zelf windenergie op te wekken doormiddel van een kleine windmolen. Zorg er trouwens ook voor dat je direct bij de gemeente informeert naar wat voor vergunningen je nodig hebt om een kleine windmolen te plaatsen. Je hebt hier namelijk vrijwel altijd een of meerdere vergunningen voor nodig.

Inversteren in windenergie

Wil je zelf geen kleine windmolen nemen maar wil je toch bijdragen aan het vergroten van het belang van windenergie? Dan kan je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een energiecoöperatie. Je kan via een energiecoöperatie namelijk mede eigenaar worden van windturbines. Je betaalt dan een bepaald bedrag waardoor je eigenlijk al het ware een stukje van de windturbine koopt. Op deze manier kan je dus investeren in windenergie.

In ruil voor deze investering deel je trouwens mee in de opbrengst van de verkoop van de energie die de desbetreffende windturbine opwekt.

Tot slot

In dit artikel heb je van alles over windenergie kunnen lezen. Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze informatie. Het is namelijk heel erg belangrijk dat veel mensen zich gaan realiseren dat er meer windenergie opgewekt moet worden. Windenergie is namelijk een van de beste bronnen van duurzame energie. Ik hoop daarom dus ook dat ik je door dit artikel heb kunnen inspireren om (bewust) windenergie te gaan gebruiken!

Wil je trouwens meer van dit soort artikelen lezen? Dan raad ik je aan om ook mijn artikel over zonne-energie eens te lezen.

Windenergie afbeelding

Op deze afbeelding kan je een aantal in Nederland windturbines zien.